Principală  —  IMPORTANTE   —   Cifrele dezastrului. Statistica COVID a…

Cifrele dezastrului. Statistica COVID a țărilor învecinate cu R. Moldova

România atinge noi recorduri zilnice atât în cazul infecțiilor cu COVID-19, cât și al deceselor, pe fondul unei rate de vaccinare alarmant de reduse. Numărul cazurilor noi de COVID-19 se apropie de 19 mii pe zi. Conform autorităților, până acum, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.503.422 cazuri de infectare cu noul coronavirus, 43.039 au murit, iar 1.275.351 de pacienți au fost declarați vindecați.

Potrivit unui comunicat de presă a MAI al României, de la începutul pandemiei, cele mai multe cazuri de infectări au fost înregistrate în municipiul București – peste 260 mii.

Explozia numărului de cazuri pune sub o presiune extremă sistemul sanitar, aflat deja la capacitate maximă: peste 1.800 de pacienți cu coronavirus sunt acum în terapie intensivă. În București, ambulanțele fac coadă la Spitalul de Boli Infecțioase Matei Balș, unde se așează paturi pe coridoare.

Comparativ cu media europeană, România are o rată de vaccinare foarte redusă, cu doar 34% din populație imunizată complet împotriva COVID-19. Președintele Klaus Iohannis a calificat situația drept o „dramă națională de proporții teribile” și a îndemnat românii să se vaccineze.

Biroul european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat că va suplimenta sprijinul acordat României după creșterea numărului de cazuri. Un expert va fi trimis pentru a ajuta la limitarea pandemiei, alături de 34.000 de teste rapide COVID și aproximativ 200 de concentratoare de oxigen, scrie Digi24.

Între timp, România a început să fie deja subiect de știri în presa internațională, jurnaliștii străini încercând și ei să găsească explicații. „Spitalele din România sunt copleșite de pacienți nevaccinați”, este titlul unui material video publicat pe site-ul Euronews și realizat de jurnaliștii de la Associated Press. Situația este comparată cu cea din Rusia, unde există o proporție similară de populație nevaccinată – circa două treimi. Mulți români nu au încredere în îndemnul autorităților de a se vaccina, o situație care, în parte, se poate explica prin faptul că au trăit mult timp sub dictatorul Nicolae Ceaușescu. Sunt, de asemenea, receptivi la dezinformările care circulă online, potrivit cărora vaccinurile sunt ineficiente sau, mai rău, periculoase, arată Euronews.

România a cerut deja și a început să primească ajutor internațional, fie de la UE, fie de la OMS, fie individual de la țări precum Ungaria, Polonia, R. Moldova și Danemarca.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a comunicat faptul că urmează să aducă în România 200 de concentratoare de oxigen, de capacitate 8 litri.

În Ucraina, primul caz de infectare cu noul tip de coronavirus a fost diagnosticat pe 3 martie 2020, la Cernăuți. Pe 13 martie, a fost înregistrat primul deces. Conform Ministerului Sănătății din Ucraina la momentul actual, au fost depistați 2.679.185 de infectați, dintre care 61843 au murit.

Rata de vaccinare cu schema completă în Ucraina este în jur de 19%, potrivit cifrelor oficiale. În condițiile respective, multe restricții rămân în vigoare.

Ucraina a înregistrat marţi 538 de decese zilnice asociate COVID-19, un număr record, în timp ce valul pandemic este agravat de un ritm lent de vaccinare.

Premierul Ucrainei, Denis Shmygal (Денис Шмыгаль), spune că Ucraina se confruntă cu cele mai mari încercări cauzate de coronavirus de la începutul pandemiei. Tot mai multe spitale sunt reorganizate pentru pacienții covid iar numărul medicilor care luptă împotriva COVID 19 este în creștere. ,,Din păcate, avem un număr extrem de mare de cazuri severe și spitalizări. Cinci regiuni s-au mutat deja în zona „roșie” de pericol epidemic. Mai multe regiuni pot intra în această zonă în zilele următoare. Este imposibil de oprit pandemia dacă ucrainenii nu se vaccinează”, a accentuat premierul.

Potrivit Planului Național de Vaccinare împotriva Coronavirusului, din luna mai, Ucraina și-a propus cel puțin 5,6 milioane de vaccinări în fiecare lună. Pentru aceasta, aproximativ 182 de mii de persoane ar fi trebuit să fie vaccinate zilnic. Cu toate acestea, astfel de rate nu au fost atinse. Autoritățile nu intenționează să introducă un lockdown total în Ucraina, dar accentuează necesitatea vaccinării.

„Doar vaccinarea şi respectarea regulilor de carantină pot preveni creşterea infectărilor”, a declarat ministrul Sănătăţii a Ucrainei, Viktor Liachko miercuri într-un comunicat oficial.

Pavel Juminschi, stagiar ZdG