Principală  —  IMPORTANTE   —   CC a cerut ministrului de…

CC a cerut ministrului de Externe să amâne trimiterea instrumentului de ratificare a Convenției de la Istanbul

Curtea Constituțională (CC) a cerut ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu să amâne trimiterea instrumentului de ratificare a Convenției de la Istanbul.

Ministrul Afacerilor Externe și al Integrării Europene i-a solicitat Curții să ofere o opinie privind ratificarea Convenției de la Istanbul, în contextul existenței unei sesizări pe rolul ei. Curtea Constituțională i-a comunicat acestuia că, în perioada următoare, Comisia de la Veneția va emite o opinie privind Convenția de la Istanbul și ratificarea ei de către statul Republica Moldova. Mai mult, dată fiind existența sesizării menționate pe rolul Curții și având în vedere principiul loialității constituționale, Curtea i-a cerut ministrului să amâne trimiterea instrumentului de ratificare a Convenției până la soluționarea sesizării.

Pe 1 noiembrie, CC a anunțat că în contextul discuțiilor din spațiul public referitoare la pretinsa neconstituționalitate a Legii de ratificare a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice președinta CC, Domnica Manole a solicitat de la Comisia de la Veneția exprimarea unei opinii în legătură cu acest subiect. Comisia va emite opinia la sesiunea ei din decembrie curent.

Deputații Fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Vasile Bolea și Grigore Novac au depus o sesizare la CC prin care au solicitat examinarea constituționalității Legii cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Pe 1 octombrie curent, Parlamentul R. Moldova a aprobat ratificarea Convenției de la Istanbul în prima lectură, iar la 14 octombrie – în lectura a doua. Prin ratificarea Convenției, autoritățile R. Moldova se angajează ca violența împotriva femeilor să fie pedepsită conform legii. 

Pe 19 octombrie curent, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a promulgat Legea cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.