Principală  —  IMPORTANTE   —   Autoritățile din Orhei și-au revizuit…

Autoritățile din Orhei și-au revizuit și modificat parțial decizia in legătura cu desfășurarea procesului de învățământ, după ce IGP a început sa le investigheze acțiunile

Foto-simbol

Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică (CTESP) Orhei și-a revizuit și modificat parțial decizia în legătura cu desfășurarea procesului de învățământ, după ce Inspectoratul General al Poliție (IGP) a anunțat că investighează legalitatea acțiunilor Consiliului raional și ale Primăriei municipiului Orhei care au decis că elevii vor studia cu prezența fizică, sfidând astfel decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

CTESP a decis că în instituțiile în care 30% din clase se află în regim de autoizolare vor trece la procesul educațional cu desfășurare în regim online, iar în instituțiile în care nu se atestă acest procentaj procesul educațional se va desfășura cu prezența fizică a elevilor.

Membrii Comisiei menționează că în continuare se permit următoarele tipuri de activități: organizarea de evenimente private nunți, botezuri, mese de pomenire, mese festive cu înregistrarea nominală a participanților, testarea fiecărui participant înregistrat cu teste rapide antigen, testarea se face de personalul medical respectând toate normele anti COVID în vigoare.

„Astăzi, 25 ianuarie 2022, s-a desfășurat o nouă ședință a Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a raionului Orhei.În cadrul acesteia, membrii Comisiei au decis să vină cu unele modificări ale Hotărârii nr. 1 din 21.01.2022 prin care s-a decis ca Instituțiile de învățământ în care 30 % din clase se află în regim de autoizolare cauzat de COVID -19 vor trece la procesul educațional cu desfășurare în regim on-line. Celelalte instituții publice de învățământ în care nu se atestă procentajul respectiv de clase aflate în autoizolare își vor desfășura în continuare activitatea cu prezență fizică. Menționăm că în 37 de instituții publice de învățământ din numărul total de 48 instituții care își desfășoară activitatea în raza raionului Orhei – nu este atestat nici un caz de infectare. Totodată, Comisia a venit cu noi restricții pentru organizarea evenimentelor private. Astfel, în continuare se permit următoarele tipuri de activități: organizarea de evenimente private nunți, botezuri, mese de pomenire, mese festive cu înregistrarea nominală a participanților, testarea fiecărui participant înregistrat cu teste rapide antigen, testarea se face de personalul medical respectând toate normele anti COVID în vigoare.Președintele Raionului Orhei, Dinu Țurcanu a menționat că ori de câte ori va fi necesar – Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei se va întruni în regim de urgență pentru a veni cu noi propuneri de măsuri menite să oprească răspândirea virusului, iar în cazul în care riscurile de infectare vor diminua, Comisia își rezervă dreptul de a revizui restricțiile impuse cu propunerea de a renunța treptat la acestea”, anunță autoritățile din Orhei.

În context, președintele raionului Orhei a anunțat într-un live pe Facebook că a primit o scrisoare de la Centrul Național Anticorupție (CNA) prin care CNA solicită Consiliului raional Orhei să explice decizia Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică Orhei privind prezența fizică a elevilor la ore.

Inspectoratul General al Poliție a anunțat că investighează legalitatea acțiunilor Consiliului raional și ale Primăriei municipiului Orhei, care au adoptat proprii măsuri în contextul pandemiei de COVID-19, ignorând decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Materialele acumulate, în care sunt vizate persoane cu funcții de răspundere din cadrul Autorităților Publice Locale din Orhei, vor fi remise către Centrul Național Anticorupție, pentru examinarea și adoptarea unei decizii. Detalii aici

Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică Orhei a decis sâmătă să nu ia act de decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică emisă joi, 20 ianuarie, prin care elevii vor studia online în următoarele două săptămâni, începând cu ziua de 24 ianuarie curent, iar nunțile și alte petreceri au fost sistate.

În contextul deciziilor aprobate de către Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică (CTESP) din raionul Orhei, Guvernul R. Moldova a declarat că deciziile anunțate de către CTESP Orhei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) sunt o încălcare a legii. Detalii aici

Guvernul a dispus ca instituțiile specializate ale statului să verifice legalitatea tuturor acțiunilor întreprinse de CTESP Orhei.

Luni dimineață, autoritățile de la Orhei au declarat că își mențin propria decizie, astfel că școlile vor activa în continuare cu prezența fizică. Asta deși Guvernul a calificat măsura adoptată de Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică Orhei drept ilegală.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei, a declarat că nu comentează anunțul Guvernului și că decizia Comisiei Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică Orhei care prevede ca procesul educațional să se desfășoare cu prezența fizică a elevilor se menține până la anularea acesteia de către instanța de judecată. Detalii aici