Principală  —  IMPORTANTE   —   Autoritățile din Sănătate anunță că…

Autoritățile din Sănătate anunță că analizează posibilitatea vaccinării împotriva COVID-19 a copiilor cu vârsta de la 12 ani

Foto: Profimedia

Ministerul Sănătății a R. Moldova este pe punctul de a începe vaccinarea anti-COVID la copiii cu vârsta de la 12 ani. Informații în acest sens au fost prezentate miercuri, 20 octombrie, de către secretara de stat a Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolăescu, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit secretarei de stat al Ministerului Sănătății, autoritățile din Sănătate examinează recomandările experților privind vaccinarea adolescenților și „cel mai probabil în perioada următoare vor oferi părinților posibilitatea de a-și imuniza copiii împotriva COVID-19”.

„Analizăm numărul de cazuri înregistrate în rândul copiilor și evoluția lor. Din numărul total, 10-12% sunt în rândul copiilor. Aceste subiecte sunt analizate de experți. Este foarte probabil ca în perioada următoarele să oferim posibilitatea părinților care doresc optează pentru vaccinarea copiilor. Suntem la etapa examinări recomandărilor care au fost oferite de Comisia Națională de Experți și cu mare probabilitatea vom oferi posibilitatea părinților care i-au această decizie pentru copiii lor, de la 12 ani”, a declarat secretara de stat a Ministerului Sănătății.

În contextul deciziei Ministerului Educației de a prelungi cu două zile vacanța de toamnă a elevilor, Ministerul Sănătății a anunțat că orele vor fi recuperate cu prezența fizică. Ministerul Sănătății nu exclude posiblitatea prelungirii vacanței de toamnă pentru regiunile în care se atestă o creștere a cazurilor de COVID-19.

„Scopul acestei măsuri este să limităm răspândirea virusului în mediul școlar. Odată ce este prevăzută această perioadă de vacanță, s-a luat decizia de a extinde zilele de vacanță și nu excludem posibilitatea unei extinderi adiționale pentru regiunile unde procesul este cel mai intens ca să limităm răspândirea COVID în mediul școlar. Copiii vor recupera zilele de vacanță în format fizic”, a adăugat Svetlana Nicolăescu.

La 18 octombrie, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat că vacanța de toamnă a elevilor va fi prelungită cu două zile în contextul prevenirii răspândirii COVID-19. Detalii aici.

La 1 octombrie au intrat în vigoare măsurile de sănătate publică aprobate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP). Măsurile sunt aplicate diferențiat, în funcție de rata de infectare și pragul de alertă înregistrat în fiecare localitate din țară. Astfel, în restaurante, cafenele și alte unități publice va fi permis accesul doar în baza certificatului COVID-19, dacă localitatea este în pragul de alertă roșu.

Comisia a adaptat pragurile de incidență de infectare cu COVID-19 recomandate de Organizația Mondială a Sănătății la necesitățile sistemului de sănătate și la realitățile economice și sociale ale R. Moldova. 

Certificat de vaccinare vor prezenta și vizitatorii evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive), care vor fi organizate cu participarea a cel mult 200 de persoane în spații interioare, respectiv 250 de persoane în spații exterioare. La o  capacitate de 50%  vor activa teatrele, cinematografele, sălile de concert, cu obligația ca toți vizitatorii să prezinte certificatul COVID-19.