Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Apă-Canal cumpără mașini de 650…

Apă-Canal cumpără mașini de 650 de mii de lei și semnează contracte cu firme fondate de fiica directorului

photos.casata.md
Sute de mii de lei au fost cheltuite neargumentat de Întreprinderea Municipală Apă-Canal Chișinău. Aceasta a procurat o mașină Volkswagen Touareg în valoare de aproximativ 650 mii lei, o masă în valoare de 150 de mii de lei, un televizor la preț de 50 de mii de lei, dar și un aparat de cafea de circa 80 de mii de lei. Mai mult, trei firme fondate de fiica directorului Apă-Canal Chișinău, Elena Agachi, sunt dealeri pentru întreprinderea municipală. Neregulile au fost depistate în urma unui audit al Curții de Conturi.

În cadrul ședinței din 1 august a serviciilor Primăriei, șefa Direcției Finanțe, Veronica Herța, a menționat că auditul Curții de Conturi a depistat cheltuieli nejustificate, printre care achiziționarea unui automobil de model Volkswagen Touareg în sumă de cca 650 mii de lei, mobilier și alte bunuri destinate biroului directorului, printre care un televizor de circa 50 mii de lei, o masă de 150 mii de lei, și o tumbă pentru televizor de cca 30 mii lei, un aparat de cafea de cca 80 mii de lei ș.a.

La rândul său, Constantin Becciev, directorul Apă-Canal Chișinău,  a declarat că nu vede o problemă, că nu a încălcat legea, dar și că se face show în fața camerelor de luat vederi.

Primarul Dorin Chirtoacă s-a arătat revoltat de situație și a cerut explicații directorului întreprinderii: „Elena Agachi este fiica Dvs. Sunt trei, patru agenți economici unde ea este fondatoare, iar Dvs. cumpărați de la ei fontă. Nu duceți lumea în eroare”.

„Sunt comentarii și întrepretări, nu sunt încălcări. Dacă cineva crede că am încăcat Legea, să se adreseze la organele de resort, de ce trebuie să facem show în fața camerelor de luat vederi?”, a fost replica șefului de la Apă-Canal.

Dorin Chirtoacă a reproșat lui Constantin Becciev că din cauza acestui scandal poate fi pusă în pericol obținerea unei finanțări europene pentru un proiect de aprovizionare cu apă. Edilul a cerut convocarea consiliului de administrație Apă-Canal pentru a revizui planul de cheltuieli, dar și inițiarea unei anchete de serviciu, inclusiv în cazul conflictului de interese.

Raportul Curții de Conturi urmează a fi prezentat și discutat în cadrul unei ședințe a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).