Principală  —  IMPORTANTE   —   ANRE anunță că a obligat…

ANRE anunță că a obligat două companii să asigure furnizarea de ultimă opțiune a energiei electrice consumatorilor finali deserviți de SRL „Furnizare Energie”. Care este motivul

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță vineri, 3 decembrie, că Consiliul de Administrație al ANRE a obligat ÎCS „Premier Energy” SRL și SA „Furnizare Energie Electrică Nord” să asigure furnizarea de ultimă opțiune a energiei electrice consumatorilor finali deserviți de SRL „Furnizare Energie”, începând cu data de 4 decembrie și să pună la dispoziţia acestora contractele de furnizare a energiei electrice, în formă scrisă, în termen de cel mult 8 zile calendaristice de la data începerii furnizării fizice a energiei electrice.

Se întâmplă după ce SRL „Furnizare Energie” a notificat ANRE despre „imposibilitatea de a furniza energie electrică către consumatorii finali începând cu data de 4 decembrie din motiv că producătorul ЗАО „Молдавская ГРЭС” nu poate confirma livrarea energiei electrice pentru o perioadă nedeterminată de timp”.


„Având în vedere notificarea depusă de către SRL „Furnizare Energie”, potrivit căreia compania este în imposibilitate de a furniza energie electrică către consumatorii finali începând cu data de 4 decembrie din motivul că producătorul ЗАО „Молдавская ГРЭС” nu poate confirma livrarea energiei electrice pentru o perioadă nedeterminată de timp, Consiliul de Administrație al ANRE a obligat furnizorii ÎCS „Premier Energy” SRL și SA „Furnizare Energie Electrică Nord” să asigure furnizarea de ultimă opțiune a energiei electrice consumatorilor finali deserviți de SRL „Furnizare Energie”, începând cu data de 4 decembrie și să pună la dispoziţia acestora contractele de furnizare a energiei electrice, în formă scrisă, în termen de cel mult 8 zile calendaristice de la data începerii furnizării fizice a energiei electrice.

Totodată, operatorii de sistem ÎS „Moldelectrica”, ÎCS „Premier Energy Distribution” S.A. și „RED Nord” S.A. vor prezenta imediat de la recepționarea hotărârii respective, furnizorilor de ultimă opţiune, informaţiile despre consumatorii finali care urmează a fi preluaţi de către aceștia”, se arată într-o notă informativă a ANRE.

Cu referire la acest subiect, viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a spus într-o postare pe Facebook că „piața energetică trebuie să fie una corectă, transparentă și fără interese ascunse”.

„Se pare că au început să se miște lucrurile în acest sens. Furnizare Energie SRL, compania despre care s-au făcut mai multe investigații jurnalistice în care este suspectată de acțiuni ilegale, a informat ANRE despre imposibilitate de a continua livrările de energie electrică. În acest sens, toți clienții companiei vor fi preluați de ÎCS „Premier Energy” SRL și SA „Furnizare Energie Electrică Nord”, a accentuat Spînu.

În facturile de plată pentru gazele naturale consumate vor fi indicate sumele compensate de Guvern. Toți consumatorii casnici, circa 746 mii familii, vor primi compensații la factura de gaze, iar reducerile se vor aplica direct în facturi. Pentru 300 de mii de familii vulnerabile, indemnizația pentru perioada rece a anului va crește de la 500 la 700 de lei pe lună. Detalii aici.