Principală  —  IMPORTANTE   —   Angajații vaccinați anti-COVID implicați în…

Angajații vaccinați anti-COVID implicați în combaterea pandemiei vor continua să primească indemnizații unice de 16 mii de lei în cazul infectării cu COVID la locul de muncă: banii vor fi achitați în termen de 12 luni

Angajații medicali vaccinați anti-COVID implicați în combaterea pandemiei vor continua să primească indemnizații unice de 16 mii de lei și în anul 2022 în cazul infectării cu noul coronavirus la locul de muncă. Un proiect în acest sens a fost aprobat miercuri, 12 ianuarie, de Guvern. Potrivit documentului, indemnizația unică va fi achitată în termen de 12 luni de la data confirmării infectării cu COVID-19.

Mai exact, potrivit documentului, angajații implicați în activitățile medicale de combatere a infecției COVID-19 în instituțiile/subdiviziunile medicale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, al Ministerului Apărării, al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, al Administrației Naționale a Penitenciarelor, al Serviciului de Informații și Securitate, din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice de asistență medicală spitalicească, de asistență medicală urgentă prespitalicească, de asistență medicală specializată de ambulatoriu, de asistență medicală primară, care sunt vaccinați împotriva COVID-19 și pe parcursul anului 2022 s-au infectat cu COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de funcție vor primi indemnizații unice de 16 mii de lei.

Tot potrivit modificărilor operate la Legea cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și modificarea unor acte normative, indemnizația unică de 16 mii de lei poate fi achitată în termen de 12 luni de la data confirmării infectării cu COVID-19.

Proiectul integral:

La 21 octombrie 2021, deputații au votat în prima lectură proiectul care prevede ca angajații din sistemul medical care nu sunt vaccinați împotriva COVID-19 nu vor primi indemnizații în mărime de 16 mii de lei, în cazul în care se infectează cu COVID-19 la locul de muncă. Măsura se aplică și în cazul indemnizației de 100 de mii de lei prevăzută pentru angajații din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice care au decedat în lupta cu COVID-19.

În decembrie anul trecut, Ministerul Finanțelor a anunțat că a alocat 89 de milioane de lei din Fondul de intervenție al Guvernului pentru acordarea indemnizațiilor unice în sumă de 16 mii de lei personalului medical, dar și altor angajați care s-au infectat cu COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.

Indemnizația unică în mărime de 16 mii de lei a fost stabilită prin Legea cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și modificarea unor acte normative din 21 mai 2020. Potrivit legii, indemnizația unică este destinată angajaților infectați cu COVID-19 ai Agenției Naționale de Sănătate Publică, ai instituțiilor/subdiviziunilor medicale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Administrației Naționale a Penitenciarelor, instituțiilor medico-sanitare publice spitalicești, de asistență medicală urgentă prespitalicească, de asistență medicală primară. Totodată, indemnizația a fost stabilită și pentru angajații altor instituții bugetare și instituții medico-sanitare publice care s-au infectat cu COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.