Principală  —  Ştiri  —  Social   —   AIRM, lichidată pentru că este…

AIRM, lichidată pentru că este incomodă? Ministerul Economiei: N-a spus nimeni că se lichidează instituția dată

 

În cadrul reformei instituționale, care presupune lichidarea unui șir de structuri statale, autoritățile au luat în discuție lichidarea Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor Istorice. Despre decizia de lichidare a acestei instituții s-a discutat la ședința Ministerului Economiei din 30 noiembrie, urmând să fie creată o noua structură: Inspectoratul de Supraveghere Tehnică. 

„Ca să fiu înțeles corect, eu pledez pentru această reformă instituțională, cu optimizări, comasări, dar nu vreau ca în urma acestor reforme să fie lichidate instituțiile care, cu adevărat, au produs o reformă în ultimii ani. Deci, noi avem foarte multe instituții, să spunem așa, paraziți, care consumă milioane, dar nu dau niciun produs, nu este o finalitate. Aici, da, sunt de acord că trebuie făcută o reformă. Dar, nu aș fi de acord când te apuci de reformă cu o instituție din 7 unități, cu specialiști care nu au măcar statutul de funcționar public, cu un buget al agenției de 580.000 lei, dar care, dacă punem pe balanță, vedem rezultatele acestei instituții.

În timp, am fost incomozi  și pentru cei care erau în schemele corupte, care au dus la demolarea patrimoniului cultural-istoric, am fost incomozi pentru funcționarii care aplicau semnături și ștampiluțe pe actele permisive ilegale, și, evident  că încurcăm celor care vor să ridice o construcție masivă în grădina „Ștefan cel Mare” . Eu consider că reforma trebuie să înceapă cu cei care nu-și fac munca, dar nu cu cei care au depus suflet, au lucrat la o instituție care a fost moartă între 2006-2009″, a declarat directorul general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor Istorice, Ion Ștefăniță.

Pe de altă parte, la Ministerul Economiei ni s-a spus că „s-a format un grup de lucru care va examina procesul de reformă a administrației centrale, pe toate nivelele, deci, cum să arate viitoarea structură. Aceasta a fost o primă ședință unde s-a discutat cum o să activeze comisia respectivă, când să se întrunească, cum să recepționeze propunerile, toate aceste lucruri. N-a spus nimeni că se lichidează instituția dată. Plus la toate, platforma respectivă va elabora un concept de reformare, modernizare și va fi înaintat pentru a lua decizii Guvernul, n-o să le ia Ministerul Economiei. Aici, lucrurile țin și de Ministerul Culturii, și acesta va fi consultat. Aceasta a fost o primă discuție unde s-a făcut schimb de opinii”, a specificat Valeriu Rusu, de la Ministerul Economiei.

Totodată, „la Ministerul Culturii nu s-a discutat despre lichidarea acestei instituții”, ni s-a spus de la Serviciul de Presă al MC, iar pentru alte detalii privind ședința dată am fost rugați să contactăm Ministerul Economiei.