Principală  —  IMPORTANTE   —   A fost confirmat un focar…

A fost confirmat un focar de pestă porcină africană într-o gospodărie din satul Cotiujeni, raionul Briceni. Precizările ANSA

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță că vineri, 31 decembrie, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV) a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA), în probele recoltate de la porci domestici, dintr-o gospodărie din satul Cotiujeni, raionul Briceni.

Potrivit ANSA, imediat ce Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Edineț (cu raza de acoperire și a raionului Briceni) a fost notificată despre rezultatul testărilor de laborator, aceasta a demarat acțiunile stabilite pentru combaterea și eradicarea focarului.

„A fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale Briceni, care aprobat un plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea  acestui focar, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1368 din 19 decembrie 2016 cu privire la aprobarea unor norme sanitar-veterinare, Hotărârii Guvernului nr.1374 din 20 decembrie 2016 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind stabilirea măsurilor generale de combatere a unor boli la animale şi măsurilor specifice referitoare la boala veziculoasă a porcului și a dispoziţiei Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova nr. 1 din 21 septembrie 2018 cu privire la măsurile de profilaxie, combatere  și eradicare a pestei porcine africane”, se arată într-o notă informativă a instituției.

Totodată, reprezentanții ANSA susțin că au demarat procedurile de notificare a structurile abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor, precum şi alți parteneri externi despre apariția focarului de pestă porcină africană pe teritoriul R. Moldova.

„Ținem să menționăm că pe parcursul anului 2021 în regiunea respectivă, atât în Ucraina cât și România, au fost înregistrate mai multe cazuri de PPA la porci domestici și mistreți. Agenția solicită proprietarilor de porcine, să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți. La fel, solicită proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrană acestora resturi culinare și să respecte cerințele minime de biosecuritate. Tot în acest context, solicităm cetățenilor de a nu procura produse alimentare din carne de porc, din țările vecine în scopul aducerii acestora în R. Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă”, se mai arată în nota informativă.

Potrivit ANSA, ultimul caz de pestă porcină africană în R. Moldova a fost înregistrat la porci domestici pe 13 august 2021 în satul Hănășenii Noi, Leova.