Principală  —  Ştiri  —  Social   —   97 de ani de la…

97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

Astăzi, 27 martie, se împlinesc 97 de ani de la votarea de către Sfatul Ţării a Unirii Basarabiei cu România, în 1918. Cu această ocazie, vor avea loc o serie de manifestări culturale.

Potrivit programului manifestărilor anunțat de Primăria Chișinău, în cursul dimineții de vineri va avea loc o depunere de flori la mormintele deputaților care au făcut parte din Sfatul Țării și care sunt înmormântați la cimitirul central din capitală, după care va urma deschiderea a două expoziții – una de fotografii istorice sub genericul „Sfatul Țării – Primul Parlament al Basarabiei” și o alta de drapele istorice din colecția colonelului Petru Costin, înscrisă în Cartea Recordurilor GUINESS.

Programul mai include și organizarea conferinței științifice „Unitate Națională – Identitate Europeană”, la care vor participa personalități marcante din diverse domenii: istorici, politicieni, foști deputați ai primului Parlament al Republicii Moldova, ales în mod democratic (1990-1994). Conferința va avea loc în incinta Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, chiar în clădirea unde, pe 27 martie 1918, deputații Sfatului Țării au votat Unirea Basarabiei cu România.

Împlinirea a 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România va fi marcată la Chișinău și prin organizarea unei Hore a Unirii, iar manifestările vor continua și în celelalte zile, duminică urmând să fie organizată în Piața Marii Adunări Naționale o Mare Adunare Tricoloră.

Sursa: trm.md