Principală  —  IMPORTANTE   —   114 frigidere pentru depozitarea vaccinurilor…

114 frigidere pentru depozitarea vaccinurilor în R. Moldova, în valoare totală de peste 1,5 milioane de lei, au fost procurate din fondurile USAID

sursa: Ministerul Sănătății

Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a procurat din fondurile Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a livrat R. Moldova 114 frigidere căptușite cu gheață pentru depozitarea vaccinurilor, în valoare totală de peste 1,5 milioane de lei.

Cu o capacitate de depozitare de 60 l fiecare, cele 114 frigidere Vestfrost VLS 204A pot stoca cumulativ 3,4 milioane de doze de vaccinuri COVID-19 care necesită depozitare la +2-+8 grade Celsius.

Frigiderele achiziționate vor fi livrate la centrele de asistență medicală primară din R. Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană.

„USAID a mobilizat aproape șapte milioane de dolari pentru a răspunde pandemiei COVID-19 și a livrat populației R. Moldova vaccinuri sigure și eficiente. Echipamentele frigorifice oferite astăzi prin UNICEF vor înlocui aparatele învechite și vor oferi noi oportunități de a face disponibile vaccinuri în noi locații din R. Moldova”, a declarat Scott Hocklander, directorul misiunii USAID Moldova.

„Suntem recunoscători USAID pentru că ne ajută să ne asigurăm că instalațiile de depozitare a lanțului frigorific sunt în vigoare din momentul în care vaccinurile părăsesc depozitul până în momentul în care sunt administrate”, a spus Ala Nemerenco, ministra Sănătății.

„Nu atât vaccinurile cât vaccinarea salvează vieți. Iar vaccinarea este un proces complex care include multe elemente. Unul dintre aceste elemente esențiale este un lanț frig sigur, astfel vaccinurile sunt păstrate în condiții optime și ajung la toți cei care au nevoie de ele – adulți și copii”, a menționat Maha Damaj, reprezentantă de țară, UNICEF Moldova.

În prezent, 22% dintre frigiderele folosite de instituțiile de asistență medicală primară sunt frigidere de uz casnic și aproximativ 34% dintre frigiderele folosite pentru depozitarea vaccinurilor, la nivel național, au fost procurate cu 20 de ani în urmă și trebuie înlocuite.

Donația a fost făcută în cadrul Programului „Prevenire și răspuns la COVID-19”, finanțat de USAID și implementat de UNICEF Moldova. Proiectul face parte din asistența de 3,9 milioane USD oferită de Guvernul SUA, prin USAID, pentru a opri răspândirea COVID-19 în R. Moldova.