Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ziua Constituției: „Un sistem politic…

Ziua Constituției: „Un sistem politic constituțional nu poate rezista la multiple jocuri de culise”

R. Moldova marchează astăzi „Ziua Constituției” – legea supremă, adoptată la 29 iulie 1994, cu votul majorității deputaților din Parlament. Cu ocazia aniversării a 22 de ani de la adoptarea Constituției, la Palatul Republicii a avut loc o ceremonie cu participarea actualei conduceri, dar și a foștilor înalți demnitari de stat ai R. Moldova. La 22 de ani de la adoptarea Constituției, mai sunt probleme la capitolul aplicării legii supreme, consideră expertul în drept constituțional, Nicolae Osmochescu. 

În discursul său, președintele Nicolae Timofti a subliniat necesitatea respectării Constituției care, potrivit șefului statului, nu trebuie supusă unor jocuri de culise. „Constituția nu este ceva imuabil, ea trebuie să reflecte evoluțiile social-politice din societate, dar, totodată, reformele constituționale trebuie să corespundă momentelor de maximă importanță din istoria statului modern R. Moldova. Constituția trebuie să fie martorul transformărilor istorice în destinul unui popor, dar nu teren de competiție pentru interesele politice de conjunctură. Un sistem politic constituțional nu poate rezista la multiple jocuri de culise. Să nu uităm că și o virgulă plasată nepotrivit în textul constituției poate aduce mari necazuri unei națiuni. De aceea politicienii trebuie să ia în calcul vocea poporului, dreptul poporului la autodeterminare pentru că el este adevăratul suveran”, a declarat președintele.

La rândul său, Alexandru Tănase, președintele Curții Constituționale, a declarat că actuala Constituție oferă toate instrumentele necesare funcționării unei societăți democratice. „Constituția moldovenească, fiind o constituție democratică, plasează puterea guvernanților în mâna cetățenilor. Această paradigmă rămâne a fi o iluzie atâta timp cât nu vom avea cetățeni liberi. Prin urmare este obligația statului de a contribui la formarea oamenilor liberi și în acest sens textul constituției oferă toate instrumentele necesare. Prin urmare agenților statului le revine obligația de a face ca aceste mecanisme să funcționeze, de a le umple de conținut”, a subliniat Tănase.

Nicolae Osmochescu, doctor în drept, fost judecător al Curţii Constituţionale, spune că, deși actuala Constituție a R. Moldova este una bună, de rând cu alte constituții europene, ea nu întotdeauna este respectată de către instituțiile statului. „Constituția este și până în ziua de astăzi o lege fundamentală care este funcțională dacă este respectată. Ea trebuie aplicată în mod direct de toate instanțele statului. Din păcate nu toate instituțiile statului, nu toate persoanele cu funcții de stat, începând cu cele de la nivelul de jos și până la cele de la nivelul de sus, respectă constituția. Iată asta este problema numărul unu. Toți declară că trebuie de activat în conformitate cu constituția, însă în realitate mulți din funcționarii de stat se străduie să evite stricta respectare a constituției”, afirmă expertul.

Constituția R. Moldova a fost adoptată la data de 29 iulie 1994 şi a intrat în vigoare la data de 27 august 1994.