Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Statul care încalcă drepturile cetăţenilor…

Statul care încalcă drepturile cetăţenilor săi

Asigurarea dreptului persoanelor cu dizabilităţi de a vota fără intimidare și prin vot secret la alegerile şi referendumurile publice, precum și completarea Codului Penal cu o nouă componentă de infracțiune ce ar pedepsi împiedicarea cu bună știință a exercitării libere a dreptului electoral – sunt câteva din recomandările Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) expuse astăzi ca urmare a monitorizării scrutinului prezidențial din R. Moldova.

30 de observatori naționali IDOM, acreditați de Comisia Electorală Centrală, au fost dislocați în timpul alegerilor prezidențiale din R. Moldova în trei spitale de psihiatrie și şase internate psihoneurologice din țară, cu scopul de a monitoriza exercitarea dreptului la vot de către persoanele cu dizabilităţi mintale.

Principalele nereguli înregistrate și raportate au ținut de neasigurarea accesului la vot sub pretextul incapacităţii pacienţilor de a-şi exercita acest drept, dar și influenţarea de către personalul instituţiei a exprimării votului alegătorilor. Mai mult ca atât, în rapoartele lor, observatorii au arătat că nu toate persoanele cu drept de vot din insituțiile psihiatrice din țară au fost incluse în listele electorale pentru scrutinul prezidențial din 30 octombrie și 13 noiembrie 2016, iar în unele instituții votul exprimat nu a fost unul secret.
Potrivit experților IDOM, incidentele însă nu sunt de natură să influențeze rezultatul final al alegerilor președintelui R. Moldova.

În scopul asigurării exercitării dreptului electoral pentru persoanele cu deficienţe intelectuale sau psiho-sociale, Institutul pentru Drepturile Omului din R. Moldova a ținut să vină cu un set de recomandări pentru autorităţile statului. Printre acestea se enumeră asigurarea de materiale de vot accesibile şi uşor de înţeles şi utilizat, garantarea exprimării libere a voinţei persoanelor cu dizabilităţi ca alegători prin asistarea la vot de către o persoană la alegerea lor, organizarea de către reprezentanții CEC-lui / ONG-lor de profil a sesiunilor de simulare a procesului de vot cu scopul de a familiariza beneficiarii instituțiilor cu etapele votării etc.

Amintim că IDOM monitorizează alegerile începând cu scrutinul electoral din 2009. Potrivit rapoartelor de monitorizare, principalele încălcări ale drepturilor omului atestate a fost îngrădirea dreptului la vot de către medici, lipsa actelor de identitate ale rezidenților și neincluderea tuturor alegătorilor în listele electorale.

Monitorizarea scutinului prezidențial 2016 s-a desfășurat în cadrul Proiectului „Monitorizarea respectării dreptului electoral a rezidenților instituțiilor psihiatrice și internatelor psihoneurologice din R. Moldova în timpul alegerilor prezidențiale din 2016” implementat de IDOM cu suportul financiar oferit de Fundația Est-Europeană.