Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Shor amenință. Pe cine?

Shor amenință. Pe cine?

Ilan Shor, singurul „nume mare” învinuit pentru fraudele din sistemul bancar promite să vină în următoarea perioadă cu informații care „vor zgudui lumea politică”.

„Drept urmare a multiplelor insinuări și declarații inadecvate din partea unor politicieni și funcționari de stat, privind situația de la BEM, țin să fac următoarea declarație:

În ultima perioada unii politicieni și persoane cu funcții de răspundere în stat au dat startul unui adevărat concurs “cine se va ascunde mai bine după Ilan Șor”, profitând de desfășurarea anchetei și de statutul meu, care nu-mi permite acum să fac public declarații privind cazurile investigate, sau să dau detalii din acest dosar. Dar, ceea ce ei nu iau în calcul este faptul, că va veni momentul când adevărul se va afla, când eu voi putea face declarații, care, nu exclud, vor zgudui lumea politica și vor duce la reconfigurarea ei.

Ceea ce s-a întâmplat la BEM, timp de mai mulți ani, nu poate fi șters dintr-o mișcare, așa cum încearcă unii să facă. Urmăresc toate eforturile de a ascunde volumul real al furturilor de la BEM, de până la 2013. Totodată se vede clar și încercarea de a transfera aceasta gaură pe perioada ultimilor doi ani. Asta, deși mulți experți, inclusiv internaționali, au constatat clar că o sumă atât de mare de bani nu putea fi sustrasă din bancă, într-o perioadă atât de scurtă, și că delapidările au avut loc timp de mai mulți ani, adică atunci când banca aparținea statului.

Sunt gata să răspund pentru modul în care am administrat BEM și să demonstrez că am acționat în beneficiul instituției. Dar oare cei care au stat la conducerea băncii până la venirea investitorilor privați, reprezentanții statului, sunt gata să răspundă pentru acea gaura imensă formată la BEM, pentru creditele neperformante?! De ce nimeni dintre ei nu face nici o declarație despre acea perioadă? De ce nu cer, cu aceeași ardoare, anchetarea acelei perioade și nu fac apeluri în acest sens către organele de anchetă?!

Problemele la BEM nu au început în 2013. Atunci banca ajuns deja în situație critică, iar statul a recunoscut asta public, la nivel de Parlament. Însă, cine a adus BEM spre catastrofă, nu a vrut sa verifice nimeni. Oare de ce? Acum se încearcă transferul întregii pagube pe perioada ultimilor 2 ani, în speranța ca s-a găsit țapul ispășitor pentru toate păcatele anilor trecuți, iar cei care au devalizat banca vor scăpa basma curată.

Fac un apel către toți politicienii și funcționarii, implicați direct sau indirect, prin formațiunile politice care au fost la guvernare când BEM aparținea statului și era prădata zi de zi, să înceteze această diversiune și manipulare a opiniei publice. Dacă au ceva de spus, să se prezinte în fata organelor de anchetă, așa cum fac eu, și să explice cum BEM a fost adusă în prag de faliment, cu miliarde pagubă, în perioada în care acționar majoritar era statul.

Daca intr-adevăr se dorește aflarea adevărului, despre tot ce s-a întâmplat la BEM, haideți să începem cu începutul: de la cei care au gândit această schemă de creditare frauduloasă, să ajungem la cei care au realizat-o și apoi, în final, să ieșim la beneficiarii reali ai acesteia.

Sunt gata să prezint organelor de anchetă toate informațiile necesare privind perioada în care am fost angajat în administrarea BEM și chiar să ofer informații detaliate privind modul in care am preluat banca. Adevărul, însă, nu se va afla niciodată, dacă ne vom limita, manipulați fiind, doar la perioada scurtă, cât banca era administrată de investitori privați și vom evita perioada mut mai lungă în care s-au operat adevăratele devalizări, ce au condus banca spre faliment.

Țin să menționez, că din momentul începerii urmării penale legate de cazul BEM eu pregătesc materialele necesare, care să-mi probeze nevinovăția, dar și dovezi clare despre modul în care banca a ajuns în situația în care este astăzi. Sunt sigur că în scurt timp, opinia publică va avea posibilitatea să afle ce s-a întâmplat în mod real la această bancă. Până atunci, fac apel la prudență în interpretarea declarațiilor pe care le fac anumite persoane, în scopul de a deturna atenția societății de la cauza reala care a generat criza de la BEM, în special de la perioada când aceasta era administrată de stat”, se spune într-un mesaj oferit opiniei publice de Shor.