Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Sergiu Cioclea a fost ales…

Sergiu Cioclea a fost ales de către Comisie pentru șefia BNM

ape.md

Sergiu Cioclea a fost ales de Comisia de selectare a candidaților la funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei. Potrivit Comisiei, el a acumulat 903 puncte. Speakerul Parlamentului, Adrian Candu a menţionat că în scurt timp urmează să discute cu Sergiu Cioclea pentru a demara procedurile oficiale. Ulterior, candidatura acestuia va fi prezentată pentru aprobare Parlamentului. Pentru a accede la funcția de Guvernator, Sergiu Cioclea trebuie să obțină votul a 51 de deputați.

După proba interviului, Sergiu Cioclea a declarat că Banca Națională, la acest moment, are nevoie de legitimitate, responsabilitate și reforme. De asemenea, Sergiu Cioclea, care are o experiență de 17 ani în sectorul financiar-bancar, a menționat că exercitarea funcției de supraveghere trebuie optimizată. El s-a arătat sceptic asupra capacității de a întoarce miliarul furat, dar a sugerat că investigațiile trebuie să se focalizeze pe metodele prin care au fost sustrași banii, nu doar pe locul unde au fost transferați.

Acesta a declarat că a fost încurajat de prieteni să aplice în concurs, dar înțelege cât de „complicată este situația monetară, economică și politică”. Sergiu Cioclea a menționat că își dorește să realizeze un lucru bun pentru R. Moldova, chiar dacă din 1994 este stabilit în Franța. „Aș fi vrut să fac un lucru bun, asta valorează foarte mult într-o carieră de bancher”.

„Sunt sceptic față de capacitatea de a recupera toți banii și cu cât timpul trece, cu atât e mai greu, sun o picătură de apă într-un ocean financiar. Este important ca ancheta să se focalizeze pe, nu unde au plecat banii, dar de unde au plecat. Ține de identificat responsabilii, felul în care au organizat frauda, felul în care au dat și au direcționat mișcările de bani”.

Sergiu Cioclea a menționat că salaraiul guvernatorului Băncii Naționale este unul destul de mare, comparativ cu salariile din R. Moldova, dar, destul de mic, raportat la nivel internațional.

Ser­giu Cio­clea are peste 17 ani de acti­vi­tate în sec­to­rul financiar-bancar. Are diplome de mas­ter și de stu­dii post-universitare la Uni­ver­si­ta­tea Panth6on-Assas din Paris. Cunoaște lim­bile: româna, engleza, fran­ceza și rusa. Ser­giu Cio­clea are 42 de ani și tri­plă cetă­țe­nie: a R. Mol­dova, Româ­niei și Fran­ței.

UPDATE: Sergiu Cioclea, can­di­da­tul ales la func­ția de guver­na­tor al Băn­cii Națio­nale a Mol­do­vei, a absolvit aceeași instituție de învățământ unde și-a făcut studiile și guvernatorul demisionar Dorin Drăguțanu. Potrivit CV-urilor, cei doi ar fi absolvit Liceul Teoretic român-francez „Gheorghe Asachi” în 1991, fosta Școala nr. 1 din Chișinău.  Potrivit  mai multor surse, cei doi au fost și colegi de clasă.