Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (VIDEO) Șeful Procuraturii Anticorupție spune…

(VIDEO) Șeful Procuraturii Anticorupție spune când va fi extrădat Platon

Veaceslav Platon, reținut la 25 iulie de organele de drept din Ucraina,  urmează a fi extrădat autorităților din R. Moldova în cel mai apropiat timp. Procedura presupune ca procurorul general al R. Moldova să înainteze o cerere către Procuratura Generală a Ucrainei, însoțită de ordonanța de anunțare în căutare internațională, încheierea instanței de judecată și mandatul de arest, traduse în limba engleză sau rusă. Ulterior, o instanța de judecată din Ucraina urmează să analizeze cererea și actele prezentate, iar apoi să decidă asupra extrădării. Precizările au fost făcute de Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție. Acesta spune că operațiunea depinde de operativitatea cu care va fi examinat cazul de organele de drept din Ucraina.

„Nu vă pot spune în cât timp, poate dura. Depinde de autoritățile ucrainene, de cât de repede acest caz va fi examinat. Ce ține de autoritățile noatre, trebuie să transmitem documentele necesare. Din moment ce am fost informați oficial, imediat transmitem documentele pentru anunțare în căutare, mandatul de arest, încheierea instanței de judecată, ordonanța de anunțare în căutare. Toate acestea sunt traduse în limba rusă sau engleză, limba oficială de interacțiune între state. Deja acolo există o procedură care trebuie respectată, în baza Convenției de interacțiune în materie penală și extrădare a persoanei, a legii cu privire la asistență juridică internațională în materie penală.”, a precizat pentru ZdG, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

Legea cu privire la asistenţa juridică internaţională în materie penală a R. Moldova prevede că extrădarea unei persoane împotriva căreia instanţa judecătorească competentă a Republicii Moldova a emis un mandat de arest preventiv va fi făcută la înaintarea de către procurorul general a unei cereri de extrădare către autoritățile competente din Ucraina. Aceasta va fi însoțită de:
  • originalele sau copiile autentificate ale mandatului de arest preventiv, ale ordonanţei de punere sub învinuire sau ale rechizitoriului, după caz, ori ale altor acte procedurale avînd putere egală, de expunerea faptelor pentru care se cere extrădarea, de indicarea, în modul cel mai exact posibil, a datei şi locului săvîrşirii lor, a calificării lor juridice,
  • de referirile la dispoziţiile legale aplicabile şi, în mod obligatoriu, de indicarea sancţiunii aplicabile, 
  • de copia de pe dispoziţiile legale aplicabile sau, dacă nu este posibil, de declaraţia asupra dreptului aplicabil, precum şi de caracteristicile cele mai precise ale persoanei a cărei extrădare se cere şi de orice alte informaţii care determină identitatea şi cetăţenia acesteia.

Cererea de extrădare și documentele prezentate vor fi examinate de o instanță de judecată din Ucraina, care se va expune ulterior asupra extrădării.

Sursa Video: www.ZdG.md