Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Secretarul General al NATO: Cu…

Secretarul General al NATO: Cu toate că au fost încheiate pacte de pace, Rusia continuă să alimenteze conflictul ucrainean

Miniștrii Apărării din țările membre NATO urmează să înceapă reuniunea ministerială în cadrul căreia vor adopta decizii pentru a îmbunătăți capacitatea de răspundere a Alianței la atacurile hibrid, a declarat astăzi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Au trecut deja 100 de zile de la summitul din Varșovia. Încă o dată am înțeles că scopul Alianței este de a păstra stabilitatea țărilor. Scopul nostru este nu de a provoca un conflict, ci să prevenim un conflict. Începând cu anul 2017, NATO va avea patru batalioane multinaționale în partea de est a Alianței. Atunci când în țările vecine este pace, și noi ne aflăm în siguranță. De aceea, menirea noastră este de a ne folosi inteligența și de a  menține pacea. 

Referitor la Rusia, tot ceea ce facem, trebuie să fie făcut cu toată responsabilitatea, pentru a nu provoca conflictul, care în cele din urmă sa ducă spre agravare. Este important să răspundem atacurilor rusești, dar sa nu fim noi cei care atacăm. Observăm că, cu toate că au fost încheiate pacte de pace în Ucraina, Rusia continuă să alimenteze conflictul ucrainean. Totuși, noi trebuie să continuăm să încheiem aceste înțelegeri de pace. Observăm că Rusia susține unele grupuri care continuă  propaganda, însă noi nu trebuie să răspundem la propagandă prin propagandă. Împotriva propagandei poți lupta doar venind și prezentând fapte reale, care demonstrează adevărul.

Marea provocare pentru NATO este situația tensionată din țările vecine: Irak, Siria, Ucraina, Georgia, etc. Trebuie să ne asigurăm că suntem suficient de inteligenți că sa folosim resursele noastre și să evităm situațiile de conflict.

Securitatea oferită de NATO nu este condiționată, scopul ei este  de a proteja pe noi toți, de a menține stabilitatea și de a evita conflictele. Noi ne concentrăm să luptăm împotriva terorismului, nu punem accent pe forță și putere, ci pe inteligența noastră de a evita ceva  rău„, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg înainte de începerea reuniunii ministeriale ce se va desfășura în perioada de 26-27 octombrie, la Bruxelles.