Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Procesul de vot în spitalele…

Procesul de vot în spitalele de psihiatrie va fi monitorizat de 30 de observatori naționali

Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) va monitoriza desfășurarea scrutinul prezidențial din 30 octombrie 2016 în institutiile psihiatrice din țară. 30 de observatori naționali IDOM, acreditați de Comisia Electorală Centrală, vor fi dislocați în 9 instituții (3 spitale de psihiatrie și 6 internate psihoneurologice) pentru a monitoriza exercitarea dreptului la vot de către persoanele cu dizabilităţi mintale.

Observatorii au fost în prealabil instruiți privind particularitățile votării în aceste instituții, prevederile Codului Electoral și posibilitatea persoanelor cu dizabilităţi de a-şi exercita dreptul la vot.

Potrivit lui Vanu Jereghi, director executiv IDOM, monitorizarea scrutinului prezidențial în instituțiile psihiatrice este un proces necesar mai ales în vederea respectării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

„Deși R. Moldova a ratificat Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități care spune că persoanele cu dizabilități au aceeași capacitate juridică ca și ceilalți cetățeni și prin urmare își pot exercita nestingherit dreptul la vot, încălcarea dreptului lor electoral se înregistrează aproape că la toate scrutinele. Din experiența noastră de monitorizare și observare a alegerilor precedente putem spune că anume în aceste instituții au loc cele mai multe încălcări de respectare a drepturilor omului.”

Scopul monitorizării este de a garanta dreptul la vot liber şi corect rezidenţilor instituţiilor psihiatrice şi psihoneurologice dar și de schimbare a percepției autorităţilor publice centrale şi locale și altor actori implicați privind respectarea drepturilor la vot în psihiatrie.

IDOM monitorizează alegerile începînd cu scrutinul electoral din 2009. Potrivit rapoartelor de monitorizare, principalele încălcări ale drepturilor omului atestate au fost îngrădirea dreptului la vot de către medici, lipsa actelor de identitate ale rezidenților și neincluderea tuturor alegătorilor în listele electorale.