Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Primarii acuză PDM-ul de intimidări…

Primarii acuză PDM-ul de intimidări și finanțare pe criterii politice: „am rămas cu bătrânii și copiii”

privesc.eu

Mai mulți primari PLDM afirmă că asupra lor se fac presiuni și sunt intimidați pentru a trece în Partidul Democrat din Moldova. Aceștia spun că li se taie substanțial din bugetele locale, iar proiectele externe de infrastructură sunt câștigate doar de localități conduse de primari democrați. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă susținute de candidata PAS, PPDA și PLDM, Maia Sandu.

Marcel Snegur, primar al comunei Parcova din raionul Edineț spune că după ce a plecat PLDM de la guvernare, „primarii sunt mereu intimidați, speriați cu diverse acțiuni, de asemenea sunt tăiate din buget finanțările”. Acesta afirmă că au apărut probleme la etapa implementării proiectelor de infrastructură, li se cere să taie din buget pentru fondul rutier. Marcel Snegur recunoaște că a fost nevoit să reducă 51 de mii de lei, bani prevăzuți pentru reparația drumurilor. Primarul a îndemnat colegii să nu se lase intimidați de presiunile democraților și să rămână „alături de cetățenii lor”.

La rândul său, primarul satului Puhoi, r. Anenii Noi, Petru Frunze, declară că la fiecare 2-3 luni sunt blocate transferurile pentru finanțarea proiectelor, iar banii sunt repartizați politic. Mai mult, acesta spune că proiectul investițional prin care Guvernul România s-a angajat să repare gridinițe din localitățile rurale din R. Moldova este, la fel, politizat. Respectiv, se selectează grădinițele în funcție de apartenența politică a primarului și nu după o analiză a situației edificiului și condițiilor.

Vladimir Cucereavîi, primarul s. Taraclia, r. Căușeni spune că în prag de iarnă nu au bani pentru încălzirea centrului social din localitate, iar suport primesc doar de la agenții economici. Acesta s-a arătat revoltat de faptul că satele din R. Moldova s-au înfrățit cu localități din România, iar proiectele de finanțare trec întâi prin „sita” Guvernului, până a ajunge la destinație.

Descurajat de situația politică din țară și presiunile directe la care sunt supuși primarii este și edilul satului Sadaclia din raionul Basarabeasca, Vasile Baciu, aflat la al cincilea mandat. El s-a arătat dezamăgit de promisiunile politicienilor în campania electorală și afirmă că după alegeri primarii și satele rămân față în față cu problemele: „oamenii umblă în galoși prin mocirlă, ei au furat miliardul și nici nu au mustrări de conștiință”.

Vasile Baciu spune că problemele financiare sunt foarte mari, iar cei 70-100 de mii de lei, pe care primarii sunt obligați să găsească de unde să le taie, sunt, de fapt, bani enormi pentru bugetele locale.

Primarul s-a arătat revoltat și de faptul că televiziunile afirmă că totul este bine când, de fapt, situația este deplorabilă: „avem de încălzit școli, grădinițe, de îngrijit bătrâni singuratici, toți cei apți de lucru sunt peste hotare, am rămas cu bătrânii și copiii. Viața omului nu-i chiar așa de lungă, vreau și eu să trăiesc bine într-o țară liberă, democratică, ceea ce în 25 de ani nu s-a întâmplat”.

Vasile Baciu a recunoscut că „ni s-a spus direct să trecem de partea PDM”.