Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Prima vizită oficială a lui…

Prima vizită oficială a lui Dodon la Moscova

Prima vizită oficială a lui Igor Dodon, în calitate de președinte al R. Moldova, are loc la Moscova, Rusia.

„Vizita va avea o agendă destul de consistentă. Pe lângă întrevederea principală cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, sunt planificate mai multe activităţi şi întrevederi. Printre acestea se numără întrevederile cu preşedintele Consiliului Federaţiei, Valentina Matvienco, cu vice-preşedintele Guvernului FR, Dmitri Rogozin, cu ministrul Afacerilor Externe al FR, Serghei Lavrov, cu preşedintele Colegiului Comisiei Economice Euroasiatice, Tigran Sarkisyan, cu Sanctitatea Sa, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril.

De asemenea, am convenit să mă întâlnesc cu bunii mei prieteni – preşedintele Consiliului de Administrare al companiei „Gazprom”, Aleksei Miller, cu ex-ministrul Economiei al Rusiei, preşedintele Consiliului de Administrare al „Sberbank”-ului, Gherman Gref, şi cu ex-campionul mondial la şah, Anatoli Karpov”, susține Igor Dodon.

În componența delegației oficiale fac parte: conducătorul grupului interparlamentar de prietenie Moldova-Rusia, deputatul Parlamentului RM, Zinaida Greceanîi; Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah; ex-prim-ministrul Republicii Moldova; ex-ambasadorul Moldovei în Rusia, consilierul Preşedintelui pe probleme de politică externă, deputatul Parlamentului RM, Andrei Neguţa; ex-ministrul Reintegrării, consilierul Preşedintelui pe probleme de reintegrare, Vasile Şova; consilierul Preşedintelui pe probleme politice şi purtătorul de cuvînt al Preşedintelui, Ion Ceban.

Analistul politic, Oazu Nantoi, consideră că Igor Dodon ar fi venit la putere și reprezintă acea mentalitate de sclav sovietic, care nu dorește libertatea și care nu înțelege pentru ce îi trebuie lui statul R. Moldova. „Dodon nu a făcut în perioada de după învestire decât să cânte în struna sentimentală a Moscovei: a eliminat limba română de pe site-ul Președinției, l-a demis prin decret pe „pro-NATO”-istul de la Apărare, Anatol Șalaru, i-a retras cetățenia ex-președintelui României, Traian Băsescu, a dat jos drapelul UE de la Președinție, a avertizat americanii că închide Centrul NATO la Chișinău, că va federaliza R. Moldova, după care a mers la Tighina, s-a închinat „președintelui” rmn, Vadim Krasnoselski, și l-a asigurat că nu va cere retragerea munițiilor și trupelor ruse din Transnistria.

(…) Pe lângă faptul că Dodon a fost promovat de domnul Plahatniuc în funcția de președinte al R.M., domnul Dodon, într-o manieră obraznică, demonstrativă, se poziționează în calitate de agent de influență a Federației Ruse, care a atacat mișelește R.M. în 1992, care a atacat și a conservat conflicte în Georgia, în Karabah, care a atacat, în 2008, Georgia, care a anexat ilegal Crimeea și a atacat Ucraina. Și iată domnul Dodon, care este șeful statului și ne reprezintă, merge la Moscova, având în spate promisiunea de a federaliza RM”, a declarat pentru Ziarul de Gardă Oazu Nantoi.