Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Parlamentul a respins mai multe…

Parlamentul a respins mai multe propuneri ale socialiștilor

Astăzi, plenul Parlamentului se întâlnește în prima ședință din sesiunea primăvară-vară. Pe ordinea de zi figurează 22 de proiecte, printre care Legea cu privire la Procuratură, proiectul privind moratoriul asupra contolului de stat, cel cu privire la Centrul Național de Integritate, dar și proiectul de lege pentru modificarea și completarea Codului Audiovizualului al Republicii Moldova. În sală sunt prezenți 95 de  deputați.

Înainte de dezbaterea subiectelor, au fost examinate mai multe proiecte înaintate de fracțiuni pentru a fi introduse în agenda de astăzi a Legislativului.

Plenul a respins introducerea pe ordinea de zi a propunerii fracțiunii socialiștilor privind modificarea Codului Electoral și schimbarea componenței Comisiei Electorale Centrale, dar și solicitările de a fi examinate subiectele referitor la demiterea din funcție a șefului Centrului Național Anticorupție și a șefului Serviciului de Informații și Securitate. Președintele Parlamentului Andrian Candu a menționat că până la sfârșitul lunii martie, în R. Moldova se află misiunea pe justiție a UE. Aceasta evaluează eficiența activității instituțiilor de drept din Republica Moldova – Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție, Comisia Națională de Integritate, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Supremă de Justiție, Institutul Național al Justiției, Curtea Constituțională și Oficiul Avocatul Poporului.

Plenul a respins și solicitarea deputaților PSRM privind audierea în plen a ministrului Apărării și a ministrului Afacerilor Externe pentru a explica scopul vizitei în R. Moldova, la începutul lunii februarie, a unui grup de 17 militari, generali și instructori din Statele Unite ale Americii. Socialiștii au declarat că  dețin informații precum că la Chișinău ar fi ajuns un avion militar al SUA care conținea utilaje speciale, iar opinia publică nu a fost informată despre acest lucru, ceea ce constituie încălcarea legislației în vigoare.

Deputatul Adrian Lebidinschii a propus și examinarea unui proiect de lege privind reorganizarea totală a sistemului justiției, care presupune și mărirea numărului inspectorilor judecătorești, pentru a fi organizat un control efectiv al magistraților.

Nu a fost inclus în agendă nici proiectul de lege al socialiștilor care viza eliberarea din funcție a membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului, pe motiv că aceștia nu s-ar isprăvi cu funcțiile lor.

Cu votul a 57 de deputați, în agendă a fost introdusă propunerea speaker-ului Parlamentului Andrian Candu, privind examinarea unei declarații referitor la modernizarea și stabiltiatea R. Moldova. Candu a menționat că aceasta presupune un agajament de a trece prin Parlament a celor mai importante modificări sistemice și reforme, care vor duce la modernizare și stabilitate.