Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   OFICIAL! Cum va arăta în…

OFICIAL! Cum va arăta în buletinul de vot simbolul electoral al candidatei PAS, PPDA și PLDM

Maia Sandu a fost aleasă în funcția de președintă a PAS la începutul anului 2016

Maia Sandu, candidatul comun al forțelor pro-europene anti-oligarhice, va avea alt simbol electoral în buletinul de vot. În ședința de astăzi a Comisiei Electorale Centrale (CEC) a fost aprobată o modificare  în acest sens. Simbolul reprezintă textul  „DA MAIA SANDU”, scris negru pe fundal alb în trei rânduri.

maia
Simbolul candidatului PAS, PPDA și PLDM în buletinul de vot

Simbolul ales inițiat de Maia Sandu era cuvântul /pas/ – acronim al denumirii depline a partidului scris în limba română cu litere mici, cu fontul Verdana/Tahoma, încadrat între slash-uri.

La 6 octombrie, un alt candidat la prezidențiale cu același prenume, Maia Laguta, a ales drept simbol în buletinul de vot cuvântului „MAIA”.

Între­bată de ce a ales acest sim­bol elec­to­ral și dacă nu se vor crea con­fu­zii Laguta afirma că sim­bo­lul elec­to­ral i-a fost suge­rat de către sim­pa­ti­zan­ții săi: „Ăsta e numele meu. Pen­sio­na­rii așa mi-au spus că tu ești „nașa Maia” (Maia noas­tră). Așa mă numesc ei de vreo 10 ani deja. Eu am vrut să pun pur și sim­plu un sim­bol, dar ei au spus nu. Ăsta-i numele meu pe care-l cunoaște toată țara. Prin muncă timp de 15 numele ăsta l-am făcut. Cu muncă grea, mare am făcut numele meu”.

De calaltă parte, lidera PAS a calificat înre­gis­tra­rea Maiei Laguta cu sim­bo­lul elec­to­ral con­stând din cuvân­tul „MAIA” drept o încer­care de „furt a iden­ti­tă­ții”.

La 15 octombrie, președintele Partidului Platforma DA, Andrei Năstase, s-a retras din cursa oficială și a declarat că o va susține în alegeri pe Maia Sandu, ultima fiind desemnată drept candidat comun al forțelor anti-oligarhice pro-europene (PPDA, PAS, PLDM), după ce sondajele de opinie comandate de cei doi lideri au arătat că Sandu se bucură de o susținere mai mare din partea alegătorilor.