Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Moțiunea de cenzură asupra Guvernului…

Moțiunea de cenzură asupra Guvernului Filip și alegerile prezidențiale

Parlamentul Republicii Moldova s-a convocat, în dimineața zilei, în ședință specială, în cadrul căreia Guvernul și-a prezentat, în fața Legislativului, răspunderea pentru pachetul de legi adoptat ieri. Fracțiunea socialiștilor din Parlament a inițiat o moțiune de demitere a Guvernului Filip, în legătură cu asumarea de către Executiv a răspunderii pentru adoptarea pachetului de legi care presupune că, în următorii 25 de ani, miliardul furat din băncile R. moldova va fi recuperat de la cetățeni.
Până la această oră, PCRM și-a prezentat disponibilitatea de a susține moțiunea socialiștilor privind demiterea Guvernului Filip.
Potrivit unor surse, deputații PSRM s-au adresat și membrilor PLDM și așteaptă un răspuns din partea fracțiunii. Ieri, după deciaia Guvernului, liberal-democratul Vadim Pistrinciuc a declarat că asumarea răspunderii pentru punerea miliardului furat pe seama cetățenilor este un gest neînțelept al celor de la guvernare. El a mai precizat pentru presă că această decizie
vine să arunce și mai multă necunoaștere asupra miliardului și asupra garanțiilor.
Dacă, timp de 72 de ore de la votarea pachetului de legi, moțiunea de cenzură nu va fi depusă, atunci pachetul de legi va intra în vigoare.
Cum s-ar răsfrânge o eventuală cădere a Guvernului asupra deciziei de a desfășura, la 30 octombrie, alegeri prezidențiale în R. Moldova? Solicitat de ZdG, membrul CEC, Vladimir Șarban, a declarat că o eventuală cădere a Guvernului Filip nu ar avea impact asupra campaniei prezidențiale, deoarece, potrivit legii, chiar și după demisie, Guvernul rămâne în exercițiu. ”Până la această oră, Executivul a adoptat cele mai importante decizii legate de alegerile prezidențiale. În condițiile actuale, CEC nu ar avea niciun motiv să anuleze alegerile”, a declarat Șarban.