Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Milioanele din declarația noului Guvernator…

Milioanele din declarația noului Guvernator al BNM

parlament.md

Sergiu Cioclea, noul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a avut, anul trecut (2015), un venit din salariu de 511 mii de euro, echivalentul a aproximativ 11,6 milioane de lei la cursul euro/leu de astăzi, 5 mai 2016.  Banii i-au intrat în conturi de la BNP Paribas, banca franceză la care Cioclea a activat până la mijlocul anului trecut, înainte de a câștiga concursul pentru șefia BNM.

În prima sa declarație cu privire la venituri și proprietate depusă de Cioclea, acesta a indicat, pe lângă salariu, un apartament de 75 m.p., procurat în 2009, estimat la 630 mii de lei.  ZdG a scris anterior despre acest apartament, aflat pe str.  Mitro­po­li­t Dosoftei din Chi­şi­nău.cioclea În 2009, când își cumpăra apartamentul, potri­vit date­lor din Moni­to­rul Ofi­cial al Româ­niei, Cio­clea indica drept domi­ci­liu un apar­ta­ment de pe str. Albi­șoara, care a apar­ți­nut mamei sale, Elena Marin­ciuc, dar care a fost vân­dut în 2008. Ser­giu Cio­clea nu deține alte imo­bile sau firme, înre­gis­trate pe numele său în R. Moldova. Totodată, deși a trăit în ultimii ani în afara R. Moldova, Cioclea nu indică faptul că ar deține proprietăți în alte țări.

Sergiu Cioclea nu are mașină proprie, iar în conturi deschise în străinătate, BNP Paribas și Societe General puțin peste 250 mii de euro, echivalentul a 5,5 milioane de lei. 

În declarația cu privire la interese personale, Cioclea a indicat, al capitolul venituri, 18 mii de lei primiți pentru îndeplinirea atribuțiilor de guvernator al BNM, cel mai probabil aceasta fiind o parte din salariul pentru luna aprilie 2016. Din postura de șef al BNM, Cioclea va ridica un salariul lunar de aproximativ 90 mii de lei.

Sergiu Cioclea a devenit Guvernator al BNM la începutul lunii martie 2016.