Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Mesajul PPE pentru Plahotniuc: „Nu…

Mesajul PPE pentru Plahotniuc: „Nu poți să zici că ești pro-european și să falsifici alegerile”

http://www.eppgroup.eu/

O delegație a Partidului Popular European, aflată în aceste zile la Chișinău, și-a exprimat susținerea în alegerile prezidențiale din 30 octombrie pentru candidatul comun al forțelor antioligarhice pro-europene, Maia Sandu. Oficialii au subliniat faptul că există pericolul fraudării alegerilor de către „coordonator”, dar și că aspectul finanțării camapiei lui Dodon prin intermediul banilor din străinătate trebuie elucidat. Mai mult, membrii PPE au declarat că „niciun candidat corupt” sau asupra căruia planează suspiciuni de corupție, nu poate fi un „candidat pro-european”.

„Am venit în R. Moldova cu misiunea de a evalua cum depune procesul de alegeri cu o săptămână înainte de alegerile propriu-zise. Pentru R. Moldova aceste alegeri sunt extrem de importante, iată de ce vrem să observăm acest proces, pentru ăc acum R. Moldova va decide dacă va merge pe calea renovării sau dacă va face pași înapoi”, a declarat Sandra Kalniete, vicepreședinta  Grupului Partidului Popular European.

Totodată, aceasta a subliniat că președintele nu are un rol și atribuțiii atât de importante, dar alegerile vor stabili direcția de dezvoltare a R Moldova.

„Iată de ce este foarte important ca toți cei care văd viitorul R. Moldova în asocierea cu Uniunea Europeană, să se unească, să-și unifice forțele și să voteze pentru un singur candidat european. După toate cercetările care au fost făcute,  după toate sufragiile și chestionarele la care s-au răspuns, credem că astăzi candidatul pro-european care are cele mai multe șanse este Maia Sandu. Iată de ce noi venim cu rugămintea la toți ceilalți candidați pro-europeni să o susțină pe Maia Sandu drept candidat unic și să-și încurajeze votanții să o voteze ulterior pe Maia Sandu.”, a menționat Sandra Kalniete, vicepreședinta  Grupului Partidului Popular European.

La rândul său, Cristian Dan Preda, coordonator al Comisiei pentru afaceri externe, a precizat că există suspiciuni privind fraudarea alegerilor.

„Am auzit pe unii că legea din R. Moldova nu ne-ar da voie nouă din PPE, străinilor în general, să spună cu cine țin și că dacă am anunța foarte direct pe cine susținem, respectivul candidat ar fi discriminat. Asta ar însemna că dacă am spune că l-am susține pe Dodon, autoritatea electorală l-ar elimina din cursă. Nicăieri în lume nu există așa ceva. Este foarte bine că legea interzice folosirea fondurilor străine a unor materiale și mă întreb dacă în campania dlui Dodon există careva ajutor din Rusia. Aș vrea să clarificăm aceste chestiuni. Ar fi important să afle și cetățenii R. Moldova, și cetățenii europeni. Pentru că cetățenii europeni vor să sprijine Moldova, dar dacă află că vin bani de la Moscova sau că sunt bani necurați de la oligarhi locali, de la cel numit coordonatorul, nu e în regulă. Deci, nu poți să zici că ești pro-european și să falsifici alegerile, să cumperi conștiința cetățenilor. Domnul Plahotniuc dacă face acest lucru este la fel de vinovat ca rușii care plătesc aici pentru interesele rusești.(…) Noi sperăm ca un candidat care e anticorupție, un candidat care e onest, car enu este îmbogățit din politică, să câștige alegerile. Țara asta are o șansă.(…) Niciun candidat pro-europan nu poate fi un candidat corupt. Deci, cine e corupt și spune că e pro-european, minte”, a declarat Cristian Dan Preda, coordonator al Comisiei pentru afaceri externe.

O delegație a Grupului Partidului Popular European, condusă de vicepreședinta Sandra KALNIETE, va vizita Republica Moldova între 20 și 21 octombrie 2016.

Din delegație fac parte Cristian Dan PREDA, în calitate de coordonator al Comisiei pentru afaceri externe (AFET), și LaimaLiucija ANDRIKIENĖ membru în aceeași Comisie.