Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Maia Sandu: Președintele trebuie să…

Maia Sandu: Președintele trebuie să facă publice toate dosarele judecătorilor pe care nu dorește să îi accepte în funcție

Recent, președinta PAS, Maia Sandu a fost invitată la emisiunea„Puterea a patra” de la N4. Astfel, în cadrul acesteia, Sandu a fost întrebată despre modul în care va gestiona funcții în cazul în care va deveni președinte și dacă Andrei Năstase va fi parte a echipei prezidențiale a președintelui Maia Sandu.

„Noi nu împărțim roluri. În general, eu sunt pentru meritocrație (…)  și în momentul în care o să ajung în această funcție, o să accept în calitate de consilier oamenii care se potrivesc cel mai bine pentru aceste roluri.

Funcția de premier se va discuta după alegerile parlamentare. Ceea ce pot să vă spun și pot să vă promit este că nu voi accepta niciodată să numesc pe post de prim-ministru o persoană care are probleme de integritate. Este un lucru pe care îl promit cu toată responsabilitatea și nu vorbim doar despre prim-ministru, vorbim și de Procuror general și de șeful Autorității Naționale de integritate. Un caz aparte sunt judecătorii, pe președintele îi numește în funcție, dar mai este încorsetat într-o anumită măsură de deciziile Consiliului Superior al Magistraturii. Dar, și aici președintele are spațiu pentru a interveni. De exemplu, eu cred că președintele trebuie să facă publice toate dosarele judecătorilor pe care nu îi acceptă sau nu  dorește să îi accepte în funcție și pe care CSM insistă să îi promoveze în continuare. Toată lumea trebuie să știe de ce o persoană sau alta nu se potrivește acestor funcții”, a menționat Sandu.