Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Maia Sandu: "O reformă reală…

Maia Sandu: „O reformă reală în justiție trebuie să asigure protejarea drepturilor omului și sancționarea celor care încalcă legea”

„Reformele autentice se realizează în beneficiul cetățeanului și aduc schimbări reale și pozitive. Nu există rețete ideale de realizare a reformelor într-un domeniu sau altul. Important este să respecți spiritul reformei. De exemplu, reforma justiției are un obiectiv major – asigurarea unei justiții independente și corecte (expresie ușor pleonastică, deoarece, prin definiție, justiția înseamnă calitatea de a fi corect).

La prima vedere, pare îmbucurător faptul că Guvernul a decis să reorganizeze sistemul de instanțe judecătorești, prin reducerea numărului acestora, ceea ce ar putea să conducă la creșterea eficienței banilor publici și la optimizarea procesului de examinare a dosarelor. Totuși, în esență, această decizie nu contribuie nicidecum la asigurarea unei justiții corecte, atât timp cât Consiliul Superior al Magistraturii este un organ controlat politic, care promovează judecători pe alte criterii decât cele ale profesionalismului și integrității. Există numeroase astfel de exemple. Haideți să ne amintim cu ce s-a încheiat lichidarea instanțelor economice. Aceiași judecători toxici, care au plecat din aceste instanțe, se regăsesc în continuare în sistem; s-au încadrat perfect în noua structură. La fel s-a întâmplat și în educație. După ce s-a dat o bătălie mare pentru a alege prin concurs directorii de școli, autoritățile au compromis în totalitate acest mecanism democratic de asigurare a performanței. Reformele de acest fel reprezintă oportunități majore de a promova în funcții oameni care merită și de a-i exclude pe cei care abuzează de sistem. În caz contrar, oportunitățile sunt irosite, iar reformele – compromise” a menționat Maia Sandu pe un site de socializare.

Sandu a mai accentuat că o  reformă reală în justiție trebuie să asigure, în mod echitabil, protejarea drepturilor omului și sancționarea celor care încalcă legea.  „Altfel, nu vom avea altceva decât perpetuarea aceluiași sistem aservit și nefuncțional”, conchide Sandu.