Maia Sandu: “O reformă reală în justiție trebuie să asigure protejarea drepturilor omului și sancționarea celor care încalcă legea”

“Reformele autentice se realizează în beneficiul cetățeanului și aduc schimbări reale și pozitive. Nu există rețete ideale de realizare a reformelor într-un domeniu sau altul. Important este să respecți spiritul reformei. De exemplu, reforma justiției are un obiectiv major – asigurarea unei justiții independente și corecte (expresie ușor pleonastică, deoarece, prin definiție, justiția înseamnă calitatea de a fi corect).

La prima vedere, pare îmbucurător faptul că Guvernul a decis să reorganizeze sistemul de instanțe judecătorești, prin reducerea numărului acestora, ceea ce ar putea să conducă la creșterea eficienței banilor publici și la optimizarea procesului de examinare a dosarelor. Totuși, în esență, această decizie nu contribuie nicidecum la asigurarea unei justiții corecte, atât timp cât Consiliul Superior al Magistraturii este un organ controlat politic, care promovează judecători pe alte criterii decât cele ale profesionalismului și integrității. Există numeroase astfel de exemple. Haideți să ne amintim cu ce s-a încheiat lichidarea instanțelor economice. Aceiași judecători toxici, care au plecat din aceste instanțe, se regăsesc în continuare în sistem; s-au încadrat perfect în noua structură. La fel s-a întâmplat și în educație. După ce s-a dat o bătălie mare pentru a alege prin concurs directorii de școli, autoritățile au compromis în totalitate acest mecanism democratic de asigurare a performanței. Reformele de acest fel reprezintă oportunități majore de a promova în funcții oameni care merită și de a-i exclude pe cei care abuzează de sistem. În caz contrar, oportunitățile sunt irosite, iar reformele – compromise” a menționat Maia Sandu pe un site de socializare.

Sandu a mai accentuat că o  reformă reală în justiție trebuie să asigure, în mod echitabil, protejarea drepturilor omului și sancționarea celor care încalcă legea.  “Altfel, nu vom avea altceva decât perpetuarea aceluiași sistem aservit și nefuncțional”, conchide Sandu.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Gerald Butler

  Maia Sandu a demonstrat ca nu e in stare de a detine o functie responsabila, Andrian Candu i-a propus acesteia sa candideze pentru functia de guvernator, oare de ce a refuzat acest lucru?

  • VIVELAMOLDAVIE

   Nu e in stare? Lui Candu, Plaha, Ghimpu ii tremura chilotii cand se gindesc la Maia Sandu sau oricare alta alternativa politica de dreapta care are toate sansele sa vina la guvernare cu un program consecvent adevarat PRO-European. Si iata de ce incearca sa mai manipuleze poporul prin lingai ca tine care comenteaza la fiecare 15 minute numai prostii in favoare stapinului sau PLAHATNIUC. Cica Gerald Butler ma la profilul tau de troll dea lui Plaha, si vad ca in 2 luni decind ai profilul pe DISQUS ai reusit 386 de comentarii prin care toate 386 il lingi pe Plahis la anus, si nu ai nici un follower si nici nu urmaresti pe nimeni. La GBC nu va invata sa fiti oleaca mai discreti? Profilul tau de troll se vede de la o posta #NUPLAHA

 2. Reformatorul

  Doamnă Maia, iaca cu tot respectul, dar d ece nu-i spuneati lui Filat cum tre sa fie o reforma in justitie, atunci cind el mima cu ministrii lui acestea. Si apropo, dar stiti cum trebuie sa arate o reforma in educatie?

 3. =Grăchina dinVale=

  UN EVENIMENT EXCEPȚIONAL –
  PROIECTUL RE-UNIRII – SFATUL ȚĂRII-2!
  ———————————————————————————
  ziarul Literatura și Arta, 11 Februarie 2016 –
  Luni, 8 februarie 2016,
  la sediul Uniunii Scriitorilor din Chișinău,
  – Forul Democrat al Românilor din Rep. Moldova,
  – Asociaţia Credinţă Patriei,
  – Asociaţia Veteranilor de Război Tiras-Tighina
  au invitat Societatea Civilă la o Masă Rotundă – circa 50 de ONG-uri –
  și au lansat Proiectul de RE-UNIRE- SFATUL-ȚĂRII-2 cu Patria-Mamă România europeană,

  în baza RE-Stabilirii Actului Unirii din 27 Martie 1918

  și lichidarea consecințelor Pactului odios hoțesc ruso-german comunisto-fascist Ribbentrop-Molotov din 1939

  prin care Basarabia și Bucovina de Nord au fost furate de la Patria noastră România.

  ——————————————————————–––––––––––––––

  Au vorbit-

  – Nicoale Dabija- scriitor

  – Arcadie Suceveanu, Președintele Ununii Scriitorilor din Chișinău

  – Ion Ungureanu, ex-Ministru al Culturii

  – Ghenadie Cosovanu, Președinte Asociației Veteranilor de Război Tiras-Tighina

  – Ion Costaș, general în rezervă

  – Timotei Țurcanu, inginer

  – Constantin Lazăr, jurist

  – Liduța Deliu, avocată, activist civic

  – Victor Alecu, activist PSD,

  – Anatol Petrencu, istoric

  – Ion Negrei, istoric

  – Virgil Mândâcanu, profesor

  – George Simion, activist focșănean

  – Ricky Ardezianu, cântăreț

  – Măriuca Augustina Hâncu, scriitoare

  – invitatul special din Lituania, Kestutis Tubis,

  Președintele Asociației Veteranilor din Vilnius

  – ucrainenii Fiodor Ghelici, Ruslan Șevcenko și Volodimir Evdokimov/din Kiev/

  și alții.

  ————————-

  Marii absenți ?

  – ex-deputata de Dreapta Anica Guțu,

  – cei de la B.U.N. ?

  – Sanda Can de la PNL ?

  – Mihai Ciubotaru, scriitor de la Basarabia Literară ?

  – cei liberali PL ghimpiști unsuroși pretinși unioniști masca-ți de la treuca puterii mafiote.

  ——————————————————————————––––––––––––

  De notat că mass-media aservită din RM=Rep.Mafiotică a luat apă în gură

  și a rămas încremenită cu gura căscată.

  Pentru ei, știrea despre bucătăria unui finlandez ruso-fono-fil din Chișinău PăcatOala

  care face tumbe în fața unei neo-iubite Olya, este mai importantă

  decăt scăparea noastră de ocupația moscalo-hoholească de circa 200 de ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *