Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Maia Sandu, admisă „cu polemici”…

Maia Sandu, admisă „cu polemici” în cursa electorală

Lidera PAS, Maia Sandu, a fost înregistrată de către Comisia Electorală Centrală (CEC) în calitate de candidat la funcția de șef al statului. Decizia a fost luată în urma mai multor discuții și polemici între membrii Comisiei, după ce s-a stabilit că grupul de inițiativă ar fi admis o încălcare de ordin financiar, prin efectuarea plăților cu două zile peste termenul stabilit de lege.

Din cele 918 liste de subscripție cu 24 938 de semnături, colectate din 23 de unități administrativ-teritoriale de nivelul doi, prezentate la CEC, 22 181 de semnături au fost declarate valabile. În procesul verificării s-a stabilit că 2 989 de semnături sunt nule și neavenite. Potrivit raportorului,  în liste au fost identificate cinci semnături ale persoanelor decedate. La acest subiect, membrul CEC, Maxim Lebedinschi, a declarat că în toate listele prezentate până acum de candidați au fost găsite semnături ale persoanelor decedate.

Maxim Lebidinschi a menționat că în această dimineață a primit date precum că grupul de inițiativă, care și-a încheiat actvitatea la 22 septembrie, odată cu depunere alistelor de subscrpție la CEC, a efectual viraje în contul bancar destinat finanțării grupului până la 24 septembrie, adică cu două zile după termenul prevăzut de regulament.

Igor Grosu, conducătorul grupului de inițiativă a argumentat acest aspect prin faptul că agenții economici le-au prestat servicii în avans, dar nu le-au prezentat la timp conturile de plată.

Subiectul a generat polemici și discuții privind înregistrarea candidatei în cursa electorală. Maxim Lebedinschi a propus să fie sesizată Procuratura Generală pentru a elucida încălcările admise, pe când Vasile Gafton a propus să se clarifice pe interior dacă este vorba de o simplă eroare sau o acțiune intenționată, iar numai după aceasta să decidă dacă materialul se va remite la organului de urmărire penală.

Maia Sandu, can­di­data Par­ti­du­lui „Acţiune şi Soli­da­ri­tate” (PAS), şi-a înce­put cariera de fun­cţio­nar în 1994, când a deve­nit con­sul­tant în cadrul Minis­te­ru­lui Eco­no­miei. Ulte­rior, Sandu a acti­vat la ofi­ciul Băn­cii Mondi­ale în Mol­dova, a fost coor­do­na­tor de pro­grame la PNUD şi con­sul­tant pe reforma admi­nis­tra­ţiei publice cen­trale. În 2010 — 2012 lidera PAS a acti­vat la Washin­gton, fiind con­si­li­eră a Direc­to­ru­lui exe­cu­tiv al Băn­cii Mondi­ale. A reve­nit într-o fun­cţie publică la Chi­şi­nău în iulie 2012, deve­nind minis­tră a Edu­ca­ţiei. În această fun­cţie, Maia Sandu a ini­ţiat mai multe reforme în dome­niu, prin­tre care intro­du­ce­rea supra­ve­ghe­rii video la exa­me­nele de baca­la­u­reat, opti­mi­za­rea chel­tu­ie­li­lor în învă­ţământ prin coma­sa­rea şco­li­lor cu puţini elevi sau anga­ja­rea prin con­curs a mana­ge­ri­lor insti­tu­ţi­i­lor de învă­ţământ.

Citiți AICI despre CV-urile celorlalți pretendenți la șefia statului, despre averea candidatului PDM, Marian Lupu, precum și cea a candidatului PL, Mihai Ghimpu.