Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ion Manole: „Administrația regiunii transnistrene…

Ion Manole: „Administrația regiunii transnistrene continuă să respingă dialogul privind drepturile omului și democrație”

La 24 iunie, curent, participanții la Conferința Organizațiilor Neguvernamentale Internaționale din cadrul Consiliului Europei au adoptat o serie de recomandări privind protecția apărătorilor drepturilor omului în regiunea Transnistreană a R. Moldova cu referire la cazul Asociației Promo-LEX.

Astfel, potrivit documentului adoptat, organizațiile neguvernamentale prezente la Conferință s-au arătat alarmate de stigmatizarea, aplicarea unor „măsuri de investigație speciale” și inițierea unor proceduri penale împotriva apărătorilor drepturilor omului din cadrul Asociației Promo-LEX.

Totodată, participanții la Conferință și-au exprimat îngrijorarea față de evoluția situației apărătorilor drepturilor omului și lipsa unui cadrul legal și eficient, care să stabilească garanții clare privind respectarea drepturilor omului și protecția apărătorilor drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Organizațiile Neguvernamentale Internaționale din cadrul Consiliului Europei fac apel către autoritățile R. Moldova să condamne public amenințările față de apărătorii drepturilor omului, inițiate de administrația de facto a regiunii și să asigure investigarea eficientă și imparțială a cazurilor de represalii împotriva apărătorilor drepturilor omului.

Acestea, mai fac apel către autoritățile Federației Ruse să se implice activ și să facă uz de influența sa pentru a determina administrația de facto a regiunii să înceteze presiunile asupra apărătorilor drepturilor omului.

De asemenea, organismele internaționale și interguvernamentale sunt îndemnate să inițieze o misiune urgentă de monitorizare a situației din regiunea transnistreană.

Amintim că în perioada 21-24 iunie 2016, la Strasbourg a avut loc Conferința Organizațiilor Neguvernamentale Internaționale din cadrul Consiliului Europei. La eveniment, Comitetul pentru Drepturile Omului a examinat situația apărătorilor drepturilor omului în regiunea transnistreană prin prisma cazului Promo-LEX și activitatea sa în acest spațiu al RM.

Potrivit lui Ion Manole, Directorului Executiv al Asociației Promo-LEX: „Orice administrație, fie de jure sau de facto, este obligată să respecte drepturile omului și trebuie responsabilizată pentru acțiunile sale. Totuși, administrația de facto a regiunii transnistrene continuă să respingă dialogul privind drepturile omului și democrație, considerând aceste subiecte ca fiind chestiuni politice.

Astfel, în această regiune excelează impunitatea și nu există norme și nici remedii juridice eficiente pentru protecția drepturilor omului. Printre principalele probleme rămâne insuficiența unor apărători ai drepturilor omului independenți, imposibilitatea de a monitoriza situația și de a apăra și promova drepturile omului în această regiune.

Nu în ultimul rând, suntem îngrijorați de lipsa de interes și considerație față de problema drepturilor omului și a apărătorilor drepturilor omului, în regiunea transnistreană, față de mediul în care activează societatea civilă, precum și situația privind libertatea presei”.