Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Interese la Ialoveni

Interese la Ialoveni

La ședința Consiliului Orășenesc Ialoveni din 14 aprilie 2016, consilierii PD și PL au votat împotriva unei propuneri de a amenaja un teren din centrul orașului Ialoveni, amplasat într-un sens giratoriu de pe str. Alexandru cel Bun din localitate. Decizia a nemulțumit conducerea Primăriei, care a venit cu acuzații în adresa consilierului Oleg Caracuian, fiul fostului primar al localității, Gheorghe Caracuian. „În loc ca pe acest teren să avem ceva simbolic, cu o anumită semnificație pentru ialoveneni, o carte de vizită a orașului, avem în realitate o rugină de afișă a firmei lui Oleg Caracuian”, se spune într-un mesaj al conducerii Primăriei Ialoveni.

Constatăm că, până acum, acest teren nici nu era luat la evidență, nu este înregistrat la oficiul cadastral și, astfel, nu există nici o autorizație eliberată legal pentru amplasare de publicitate. Respectiv, nu se achită niciun bănuț în bugetul orașului pentru publicitatea amplasată la cerc”, precizează Primăria Ialoveni.

Firma soției consilierului cu publicitate în sensul giratoriu

armasus
Sergiu Armașu, primar Ialoveni. Foto: facebook.com

Sergiu Armașu, primarul orașului Ialoveni susține că „am vrut să facem ceva frumos. Este un sondaj, iar oamenii au votat în primul rând pentru amenajarea sensului giratoriu. Am vrut să amenajăm simplu, cu flori, așa cum este în România. Avem și un proiect tehnic. La ședință însă consilierii PL și PL, care sunt majoritari, s-au opus. Dl Oleg Caracuian s-a ridicat și a zis că acel pământ nu aparține Primăriei și că nu avem dreptul să amenajăm. Dar el uită că toți anii precedenți au primit autorizație de la Primărie. Pentru ce atunci au plătitit Primăriei, dacă nu este terenul Ialoveniului?”, se întreabă Armașu. „Nu am nimic cu acel teren. Am vrut să-l facem frumos, să fie o carte de vizită a ialovenenilor. Atunci când majoritatea oamenilor vor să fie rezolvată o problemă, nu văd de ce ne-am opune. Alta e că acolo e reclama lor. Sigur că dacă amenajam, panoul publicitar trebuia scos de acolo”, precizează primarul.

europrofil publicitate
Sensul giratoriu din or. Ialoveni. Foto: Veaceslav Aftene

Edilul face referire la sensul giratoriu din str. Alexandru cel Bun care găzduiește de mai mulți ani un panou publicitar al firmei „Vlasalux” SRL, cea care se ocupă cu comercializarea țiglei metalice, tablei și accesoriilor prin intermediul mărcii „Europrofill”. Firma este una importantă în domeniu, cu filiale în Hâncești, Chișinău sau Ciadâr-Lunga, fiind fondată în 2004. Astăzi, ea are patru fondatori, toți cu câte 25% din capitalul social: Veaceslav Caracuian, Ludmila Caracuian, Andrei Bolocan și Nelea Morari. Ludmila Caracuian, unul dintre fondatori, este și soția consilierului Oleg Caracuian, cel care s-a opus deciziei de a amenaja sensul giratoriu care găzduiește publicitatea firmei. Oleg Caracuian este fiul lui Gheorghe Caracuian, fostul primar al orașului Ialoveni în perioada 2007-2015. Gheorghe Caracuian, care a reprezentat PD la alegerile anterioare, a pierdut pentru doar 17 voturi fotoliul de primar în fața lui Sergiu Armașu, care a candidat în calitate de independent. Ludmila Caracuian este fiica fostei contabile din cadrul Primăriei Ialoveni din mandatul lui Gheorghe Caracuian, Galina, care a plecat din funcție după instalarea lui Sergiu Armașu.

Explicațiile consilierului: „Sunt doar bani cheltuiți în vânt”

oleg caracuian
Oleg Caracaruian, consilier. Foto: facebook.com

Oleg Caracuian, consilier orășenesc din partea PD în Ialoveni confirmă faptul că panoul companiei la care soția este fondatoare este amplasat în sensul giratoriu pe care consilierii, inclusiv la propunerea sa, au refuzat să-i permită amenajarea. Doar că, spune el, toate astea nu au legătură cu panoul, ci cu legislația. „Terenul acela nu aparține Primăriei, ci Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID). Acesta este drum național. Ei au făcut reparație acolo de vreo 4 milioane. Nu Primăria, ci Ministerul. Aici nu poate Primăria să ridice nicio întrebare. Asta e legat doar de Minister. Asta e ca și cum noi vă divizăm o bucată de pământ la dvs în ogradă….”, afirmă Oleg Caracuian, menționând că nu ar avea niciun interes cu acel teren. „Nu e niciun interes. Tot timpul am plătit la Primărie. Legea s-a modificat și dacă acum vrem autorizație, trebuie s-o cerem de la MTID. Anterior, autorizația o dădea Primăria. Acum, primăria nu mai are voie s-o dea”, susține acesta, făcând referire la legea 509 (legea drumurilor) și la modificările de anul trecut, care stabilesc că drumurile sunt supuse înregistrării de stat în Registrul obiectelor de infrastructură tehnico-edilitară.

Deși părerile la subiect sunt împărțite, cert este că astăzi, drumul și sensul giratoriu care găzduiește panoul publicitar al firmei soției consilierului nu este înregistrat încă la Oficiile Cadastrale, astfel, nefiind clar stabilit cine este proprietarul. Este clar însă că anterior, așa cum arată un document pe care l-am obținut, autorizația pentru amplasarea panoului era eliberată de către Primăria or. Ialoveni. Autorizația din 2014 a fost semnată chiar de către Gheorghe Caracuian, image-8b6f23db1895c7b85fe8b0815a8cac0b5bf18519a9e699550fd0f93679160c65-Vtatăl lui Oleg Caracuian, respectiv socrul Ludmilei, fondatoarea firmei „Vlasalux” SRL. „Da, tatăl meu anterior semna autorizația. Dar, nu era conflict de interese pentru că soția nu a avut parte din această firmă când tatăl meu era primar. Ea are de vreo doi ani de zile” precizează Caracuian. Datele de la Cadastru arată însă că, în 2015, firma „Vlasalux” SRL avea chiar sediul pe str. Veniamin Zarzăr, acolo unde este domiciliul părinților Ludmilei Caracuian. „Se spune că nu am plătit. Sunt bonuri. Pe an iese vreo 13-14 mii de lei pe an. Plătim vreo trei mii de le pe trimestru. Și, acel panou aduce beneficii în primul rând Primăriei, pentru că banii rămân în oraș. Pentru firmă asta nu contează. Sunt doar bani cheltuiți în vânt. Nu joacă niciun rol. Nu avem vânzări în Ialoveni”, zice consilierul.

Premii pentru conducerea primăriei?!

Vladislav Poltavcenco, consilier orășenesc din partea PLDM consideră că dreptatea, în acest caz, este „la mijloc”. „Acela este drum național, iar după lege, ele aparțin MTID. Asta e părerea mea. Dar, acolo trebuie de amenajat și întradevăr de scos acel panou publicitar. Îl înțeleg și pe primar, pentru că el dorește să se facă ceva frumos. Soluția este de format acel teren. E clar că în ședință, dl Caracuian s-a opus. Dacă ai un panou acolo, care e businessul tău e clar că ți-l aperi”, zice acesta. Andrei Boldurat, consilier din partea PL afirmă și el că sensul giratoriu aparține MTID, „iar noi nu avem cu el nicio tangență. Noi am spus că suntem gata pentru a semna o petiție pentru ca primarul să se adreseze la MTID în privința amenajării. Noi nu putem să-l amenajăm. Nu-i al nostru. Nu e în gestiunea Primăriei…”, susține consilierul. „Despre panou, eu nu pot să spun ceva 100%, dar consider că el stă acolo ilegal, iar primarul, dacă ar dori, l-ar putea scoate”, a precizat alesul local.

Consilierul Oleg Caracuian vine, la rându-i cu acuzații în adresa primarului de Ialoveni, Sergiu Armașu, amintind că, la ședința trecută a Consiliului, s-a propus acordarea de premii primarului și viceprimarilor. „Legea spune că în primul an de activitate, omul nu are dreptul la premii, doar după un an. M-am întrebat pentru ce merite”, afirmă consilierul. Sergiu Armașu confirmă informația, dar precizează că proiectul a fost scos de pe ordinea de zi, prin votul consilierilor. „Este lege care stabilește asta. Ei (consilierii) au scos proiectul de pe ordinea de zi. Eu altfel aș pune întrebarea. De ce și-au mărit ei îndemnizațiile cu 200 de lei? Eu de când am venit nu s-au dat premii. Dar legea prevede. Vreau să vă spun altceva. Cu 2 mii de lei nimeni nu o să lucreze în Primărie. Salariul unui funcționar la Primărie e de 2 mii și ceva de lei. De asta și se dau, conform legislației, aceste premii. Ei nu au acceptat, scoțând proiectul de pe ordinea de zi. Dar, pentru mărirea îndemnizațiilor lor au votat. Din 8 proiecte implementate, noi patru le-am câștigat. Sunt bani aduși la Ialoveni. Cine a lucrat la proiecte, știe ce înseamnă asta…”, menționază primarul. Precizăm că, în Consiliul Orășenesc Ialoveni, consilierii PD și PL dețin majoritatea, în timp ce primarul ales, Sergiu Armașu este independent.

UPDATE: Sergiu Purcica, consilier orășenesc în or. Ialoveni afirmă că în ședința Consiliului Orășenesc Ialoveni din 14 aprilie 2016 pe ordinea de zi nu a fost pusă în discuție amenajarea sensului giratoriu, ci doar formarea bunului imobil. Astfel, menționează acesta, consilierii nu au votat împotriva amenajării acelui teren, ci împotriva discuțiilor privind formarea bunului imobil, pentru că terenul respectiv, susțin ei, nu aparține autorităților publice locale, ci MTID. Consilierul a catalogat drept „minciuni” afirmațiile Primăriei Ialoveni care acuză consilierii locali de faptul că „au votat împotriva proiectului de amenajare a cercului și scurgerea apelor pluviale”. Consilierul ne-a prezentat și ordinea de zi a ședinței din 14 aprilie 2016 prin care confirmă faptul că în ordinea de zi nu s-a pus în discuție amenajarea sensului giratoriu, ci doar formarea bunului imobil. Vedeți documentele prezentate de consilier: Ordinea de zi a ședinței din 14 aprilie 2016 și Decizia consilierilor. 

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.