Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Igor Dodon, pe poziția opt…

Igor Dodon, pe poziția opt în buletinele de vot la scrutinul prezidențial

Igor Dodon, președintele PSRM, va figura pe poziția cu numărul opt în buletinele de vot la alegerile prezidențiale din 30 octombrie. Liderul socialiștilor a fost înregistrat astăzi la CEC, cu o zi înainte de începerea campaniei electorale.

Gru­pul de ini­ția­tivă a pre­zen­tat la CEC 862 de liste de sub­scrip­ție cu 24 971 de sem­nă­turi din 23 de uni­tăți administrativ-teritoriale de nive­lul al doi­lea. Deși 1 690 de sem­nă­turi au fost declarate drept nule și nea­ve­nite, alte 23 281 se con­si­deră vala­bile și întru­nesc cerin­țele legale.

Igor Dodon este can­di­da­tul Par­ti­du­lui Soci­a­li­ş­ti­lor (PSRM), for­ma­ţiune poli­tică de orien­tare pro-rusă, pe care acesta a preluat-o la sfârşit de 2011. Foş­tii lideri ai PSRM, Vero­nica Abram­ciuc şi Valen­tin Krî­lov, l-au acu­zat ulte­rior pe Dodon de „atac rai­der” asu­pra par­ti­du­lui, după ce acesta ar fi con­vo­cat cu încăl­cări con­gre­sul la care a fost ales preşe­dinte PSRM şi a fost schim­bat sta­tu­tul for­ma­ţiu­nii.

Îna­inte să devină lide­rul PSRM, Igor Dodon a deţi­nut un şir de fun­cţii îna­lte în stat în peri­oada guver­nă­rii comu­niste. El a fost, pe rând, vice­mi­nis­tru, minis­tru al Eco­no­miei şi depu­tat ales pe lis­tele PCRM la ale­ge­rile din 5 apri­lie şi 29 iulie 2009. În noiem­brie 2011 Dodon a pără­sit Par­ti­dul Comu­ni­ş­ti­lor şi a ade­rat la PSRM, iar la ale­ge­rile par­la­men­tare din noiem­brie 2014 această for­ma­ţiune a luat cele mai multe voturi, intrând în Par­la­ment cu 25 de depu­taţi.

Citiți AICI despre CV-urile celorlalți pretendenți la șefia statului, despre averea candidatului PDM, Marian Lupu, precum și cea a candidatului PL, Mihai Ghimpu.