Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Igor Dodon - electorală ilegală…

Igor Dodon – electorală ilegală în Găgăuzia

La 19 august 1990, etnicii găgăuzii au proclamat o republică separatistă în sud, în jurul orașului Comrat – „Republica Găgăuză”, Gagauz-Yeri în limba găgăuză, Stepan Topal devenind unul din liderii mișcării separatiste din sudul R. Moldova. Deși Sovietul Suprem al R. Moldova declarase imediat aceste proclamații nule, la 1 decembrie 1991, Stepan Topal fusese ales „președinte” al autoproclamatei „Republici Găgăuze”. La 26 de ani de la aceste evenimente declarate nule, astăzi, 19 august 2016, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a expediat un mesaj de felicitare poporului găgăuz.

În mesaj se spune că, în urmă cu 26 de ani, „poporul găgăuz și-a restabilit dreptul” la existență națională, la păstrarea tradițiilor și normelor naționale.
În mesajul său de felicitare, Dodon susține că formarea „Republicii Găgăuze” „a fost o reacție la acțiunile unioniștilor de la Chișinău, în frunte cu Snegur și Druc, șefii Frontului Popular”. El mai spune că, atunci, doar printr-o minune s-a reușit prevenirea unor vărsări de sânge. El laudă acțiunile din 1994 ale Komratului și ale Chișinăului, care au consfințit autonomia găgăuză.
Liderul PSRM îi laudă pe găgăuzi pentru faptul că s-au arătat a fi mari patrioți, mai mari decât conducerea Moldovei sau decât intelectualitatea națională. „Anume găgăuzii au fost primii care și-au declarat intențiile de a include în programul școlar disciplinele „limba moldovenească” și „istoria Moldovei”, oferind prin aceasta un exemplu altor regiuni ale țării”, spune Dodon.
El susține că, astăzi „iarăși vor să ne separe pe criterii naționale”, acuzând „regimul criminal-oligarhic și eurounionist” că prin astfel de acțiuni ar insista să se mențină la guvernare. Dodon explică, în context, că din aceste motive, „este interzisă transmisiunea programelor rusești de televiziune, sunt limitate programele moldovenești, realizate în limba rusă, sunt închise școli cu studiere în limba rusă și este propagată „marea unire” cu România, pe care intenționează să o realizeze în următorii doi ani”.
Dodon îi asigură pe găgăuzi că el, în calitate de lider al celei mai mari forțe politice de opoziție, nu va admite acest lucru. „Toți noi vom avea nevoie de ajutorul tuturor adevăraților patrioți din țara noastră, precum este și poporul Găgăuziei”, anunță Dodon.