Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Guvernul își asumă răspunderea pentru…

Guvernul își asumă răspunderea pentru un pachet de legi cu privire la sectorul bancar

Guvernul Filip își va asuma răspunderea pentru șapte legi cu privire la sistemul bancar. Anunțul a fost făcut de către premierul Pavel Filip, l aînceputul ședinței de astăzi, 26 septembrie.

„Adoptarea acestor legi este o condiție pentru semnarea Acordului cu Fondul Monetar Internațional”, a subliniat premierul.

Este vorba despre legi ce țin de completarea și modificarea bugetului de stat, completarea legii privind asigurările sociale, completarea legii pentru asigurări medicale dar și transformarea creditelor de urgență acordate celor bănci lichidate în datorie de stat.

Potri­vit pro­iec­tu­lui, Ministerul Finanțelor va emite şi va trans­mite către BNM obli­ga­ţiuni de stat la valoa­rea nomi­nală, la rata fixă a dobân­zii, pe ter­mene de până la 25 de ani, în volum total de până la 13,5 mili­arde de lei, cu rata efec­tivă a dobân­zii de 5%. „Cal­cule ele­men­tare arată că dobânda res­pec­tivă repre­zintă circa 678 mili­oane de lei pe an, fără a lua în cal­cul şi plata sumei de bază. Auto­rul pro­iec­tu­lui (MF, n.r.) nu explică de ce această dato­rie va fi ram­bu­r­sată timp de 25 de ani. La fel, MF nu argu­men­tează deci­zia de insti­tu­ire a dobân­zii de 5% plătită de stat către BNM, în con­tex­tul în care a acor­dat celor trei bănci cre­dite cu rata dobân­zii de 0,1%. Ast­fel, oame­nii vor plăti de 50 de ori mai mult decât a ofe­rit BNM”, sub­li­ni­ază Vio­rel Pâr­van, expert CAPC.