Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Europarlamentarul Andi Cristea: „Dacă nu…

Europarlamentarul Andi Cristea: „Dacă nu ar fi aderat la NATO și UE, România ar fi arătat astăzi precum R. Moldova”

România ar fi arătat astăzi precum R. Moldova, dacă nu ar fi fost membră a Uniunii Europene și a NATO. Declarația a fost făcută de către Andi Cristea, președintele Delegației Parlamentului European pentru R. Moldova, pentru rfi.ro.

Europarlamentarul propune un pact interpartinic în România, pentru sprijinirea apropierii R. Moldova de Uniunea Europeană. „Aș spune că România ar fi arătat acum precum R. Moldova dacă nu am fi fost membri ai Uniunii Europene și ai NATO. R. Moldova și-a asumat parcursul european, însă, din păcate, oricât de mult vrem să ajutăm, trebuie să fim conștienți că Republica Moldova are toate acele caracteristici ale unui spațiu fost sovietic. Aproape cincizeci de ani creierele au fost spălate și, oricât de mult ne-am dori, instituțiile lor nu sunt la fel de puternice ca ale noastre. Societatea lor are o toleranță mare față de corupție și, în continuare, din păcate, există tendința de a fi valorizate mai degrabă înțelegerile și mai puțin regulile sau legile. Eu cred că e important ca noi, România, clasa politică, să ne concentrăm pe o competiție a proiectelor pentru Chișinău. Este necesar un acord transpartinic, indiferent de cine e la putere la București, pentru că trăim vremuri cu tendințe periculoase la Est. Eu cred că România are datoria și trebuie să investească în R. Moldova. Oamenii de afaceri, companiile din România, trebuie ajutate să facă business acolo, iar, la rândul ei, R.Moldova trebuie să fie constructivă, pentru că nu a fost ușor și, probabil, încă nu e ușor să fii acceptat să faci business în R. Moldova. Sper ca acest lucru să se schimbe”, a declarat Andi Cristea.

Amintim că la 24 august, curent, prima tranşă, în valoare de 60 de mili­oane de euro, din asis­tenţa finan­ci­ară ram­bu­r­sa­bilă acor­dată de Româ­nia, a ajuns la Chi­și­nău. Banii vor fi uti­li­zați pen­tru finanţa­rea pro­gra­me­lor de chel­tu­ieli pre­vă­zute în Legea Buge­tu­lui de Stat pen­tru anul 2016. În con­tex­tul eli­be­ră­rii tran­șei, la 25 august, prim-ministrul român Dacian Cio­loș a efectuat prima vizită ofi­ci­ală în R. Mol­dova de la pre­lu­a­rea man­da­tu­lui de pre­mier.