Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Decizie: veteranii de război părăsesc…

Decizie: veteranii de război părăsesc Platforma DA Update: Declarațiile Platformei DA

Veteranii de război părăsesc Platforma civică Demnitate și Adevăr. Decizia a fost luată sâmbătă, cu votul majorității, în urma ședinței Consiliului veteranilor de război. Anunțul a fost făcut în exclusivitate pentru Realitatea TV de către secretarul Uniunii veteranilor de război, Radu Prisac.

„Cu votul majoritar, Consiliul național a votat ieșirea din Platforma „Demnitate și Adevăr”. Decizia a fost luată cu votul majorității. 23 de veterani au votat pentru părăsirea Platformei, 20 contra, iar o persoană s-a abținut. (…)Platforma civică „Demnitate și Adevăr” s-au transformat într-un partid. Majoritatea membrilor ai Platformei civice au devenit membri de partid. Adică noi am avut careva înțelegeri cu platforma civică, nu cu partidul politic DA. Inițial Platforma civică a avut unele revendicări, care ulterior s-au transformat în altele”, a menționat Prisac.

Update: 

„Am discutat cu Mihai Tomancinschi care a participat la reuniune,  el este președintele organizației municipale a Uniunii Veteranilor și el mi-a spus niște lucruri:  că nu s-a luat nicio decizie, s-a discutat doar despre participarea sau neparticiparea la parada din 27,  și conducerea organizației a decis că nu participă. Cine vrea, o poate face pe cont propriu, dar organizația  nu participă. După aceea, despre ieșirea din cadrul Platformei DA, ei nu sunt membri, au aderat. Sunt un segment aderent la  PDA și nu s-a luat o decizie că părăsesc această Platformă. Atunci când și-au anunțat dorința de a adera la Platforma DA, au vorbit despre o dorință care ține de demnitatea fiecăruia dintre noi. Nu s-a luat o decizie care ar confirma că veteranii vor să părăsească Platforma DA. Urmează să aibă loc o ședință comună cu reprezentații platformei, dar s-a decis ca un grup de veterani vor ieși  la o conferință de presă curând  și vor da unele detalii la subiectul respectiv. Nu ai cum să dai crezare acestei informații despre părăsirea Platformei pentru că ea apare într-un moment foarte potrivit pentru Plahotniuc și ceilalți, pentru a sustrage atenția de la ceea ce urmează să se întâmple. S-a discutat azi despre aceste subiecte dar nu putem nici într-un caz spune că conducerea a decis părăsirea Platforma DA. Și încă o dată vreau să spun că Platforma DA este reprezentată doar de 14 -15 membri, ceilalți sunt doar segmente aderente la Platformă”, a declarat unul dintre liderii Platformei DA, Chiril Moțpan pentru ZdG.

Ulterior, Chiril Moțpan a comunicat o dezmințire din numele lui Mihai Tomacinschi, Președintele Consiliului municipal Chișinău al UNVR, membru al Consiliului MAN:

„Astăzi la Chișinău a avut loc ședința Consiliului Uniunii Naționale a Veteranilor de Război, care a avut pe ordinea de zi mai multe subiecte stringente. Cu votul a 23 de membri contra 20 s-a decis ca veteranii să nu participe la parada militară organizată de către autorități cu prilejul Zilei Independenței, zi pe care au profanat-o prin capturarea totală a statului nostru pe care l-am apărat cu arma în mâini! Cu majoritatea de voturi, s-a decis ca veteranii să continuie lupta împotriva regimului împreună cu PCDA și celelalte segmente sociale care au aderat acum un an la Platforma Civică Demnitate și Adevăr. Cu mai multe detalii vom veni la o conferință de presă, care va fi organizată luni, 25 iulie, curent.
O astfel de dezbatere a avut loc și în cadrul Consiliului municipal Chișinău al UNVR. Cu o majoritate covârșitoare s-a decis ca veteranii să rămână alături de Platforma Civică Demnitate și Adevăr până la victoria finală. Suntem uniți și mai siguri ca niciodată că vom salva țara din ghearele criminalilor care au sărăcit-o, dar nu au putut să o îngenuncheze.
Dezmințim cu fermitate informațiile care nu corespund realității difuzate de o parte din mass-media”.

În Post Scriptum, Moțpan a comentat că este  surprinzător faptul că știrea provocatoare apare chiar înaintea dezvăluirilor pe care urmează să le facă luni, printr-o scrisoare, Mihail Gofman, fost angajat al CNA .