Decizia lui Igor Dodon de a retrage cetățenia lui Traian Băsescu a fost contestată la Curtea Constituțională

Decizia lui Igor Dodon de a retrage cetățenia R. Moldova de la Traian Băsescu a fost contestată, astăzi, 6 ianuarie, la Curtea Constituțională. Sesizarea a fost depusă de către Grigore Cobzac, deputat PLDM.

„Am depus la Curtea Constituțională sesizarea privind controlul constituționalității Decretului Președintelui R. Moldova privind retragerea cetăţeniei R. Moldova domnului Traian Băsescu, prin care am solicitat recunoașterea acestuia ca fiind neconstituțional.

Depunerea prezentei sesizări a fost determinată de ferma mea convingere că Traian Băsescu este un bun și sincer prieten al R. Moldova, mai nou și cetățean al ei. Mai mult ca atât, în calitatea mea de locuitor al raionului Hâncești, apreciaz faptul impicării personale a domnului Băsescu în lichidarea consecințelor inundațiilor din anul 2010, în zona râului Prut, a localităților Nemțeni, Obileni, Cotul-Morii și Sărăteni. Sinistrații, inclusiv datorită sprijinului României, în scurt timp au depășit acest calificativ și recunoscători țin minte acest ajutor.

Este datoria noastră acum să-i acordăm sprijin moral președintelui și cetățeanului Băsescu. Sesizarea se bazează în mare parte pe jurisprudența anterioară a Curții Constituționale, care s-a expus în 2002 că retragerea cetățeniei din considerente politice este una arbitrară, dar și pe prevederile actelor internaționale la care R. Moldova este parte. Decretul încalcă și alte prevederi constituționale, dat fiind faptul că „ascunderea faptelor esențiale” nu a avut loc, iar învinuirea publică în comiterea respectivelor fapte fără hotărîre judecătorească încalcă prezumția nevinovăției”, susține deputatul.

Amintim că, la 3 ianuarie, Igor Dodon a semnat decretul prin care lui Traian Băsescu i-a fost retrasă cetățenia R. Moldova, acordată de fostul președinte Nicolae Timofti. Mai mulți politicieni de la Chișinău au criticat gestul președintelui. Deocamdată, premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului, Andrian Candu, nu au avut o reacție la decretul lui Dodon. Nici liderii partidelor de guvernare, Vlad Plahotniuc, președinte PD, și Mihai Ghimpu, președintele PL, partid care militează pentru unirea R. Moldova cu România, nu au comentat acțiunile de ieri ale lui Igor Dodon.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Simion

  Gestul este frumos. Nu acelasi lucru putem spune despre Iuda Fiodorovici, scula lLibertina care s-a lipit de dl Basescu pentru a se invrednici, pe nemerit, de Steaua Romaniei. Grav este ca Sasuka Tanase va scorni scuze aberante.

 2. Judele de Apoi

  REMEMBER !
  ALEGERI FURATE – ALEGERI FRAUDATE !
  DONDON teroristul ucigaș de unioniști de la anul 1990 încoace nu a câștigat alegerile din 13 nov.2016 în Moldova de Est. Majoritatea românilor est-moldoveni au votat pro-Europa. Doar circa o jumătate de est-moldoveni au ieșit la alegeri. Distribuirea reală ar fi fost pt. Sandu – 65 %, iar pt. Dondon, poate 35 %, dar prin manipulare, fraudare și furt, mafia oficială neo-comunistă anti-națională, anti-românească, anti-unionistă, anti-europeană a inversat și a schimbat rezultatul final. Deci, actualmente Dondon este doar un PSEUDO-președinte impostor imaginar a circa 15 % din populația Moldovei de Est /ocupanții extremiști / și în nici un caz nu reprezintă votul majorității din actuala RM, fosta provincie românească interbelică Basarabia în baza “Actului Unirii” pt. TOTDEAUNA cu România votat de majoritatea deputaților din Sfatul Țării din Chișinău la 27 martie 1918. Peste câteva luni de zile Curtea Europeană a Drepturilor Omului a Consiliului Europei de la Strasbourg va tranșa această catastrofă națională a RM și va restabili în funcția de Președinte pe Maia Sandu, care a câștigat cinstit și corect alegerile din 13 nov. 2016.

 3. vanea baston

  Dodon e vice presedintele partidului social moldovenesc da Maya Lagutsa e sefa partidului.
  Invata istoria gasterbaiter de la Salihar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *