Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cum a ajuns Vlad Filat…

Cum a ajuns Vlad Filat la închisoare

Miercuri, 22 februarie 2016, magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) Vladimir Timofti, Nadejda Toma și Constantin Alerguș au examinat admisibilitatea recursurilor declarate de procuror, inculpatul Vladimir Filat și avocatul acestuia, Igor Popa, a Sandei Diviricean, fosta soție a inculpatului, a Societății pe Acțiuni „Ipteh”, dar și a companiilor „Worldway Limited”, „Kapital Invest Company” și „Kapital Invest Co” împotriva hotărârii Curții de Apel (CA) Chișinău care a menținut sentința de condamnare la nouă ani de închisoare emisă de Judecătoria Buiucani în privința lui Vladimir Filat în iunie 2016. Aceștia au decis că recursurile sunt „inadmisibile și vădit neîntemeiate”, conform unei informații de pe pagina electronică a CSJ. Hotărârea motivată a CSJ va fi pronunțată pe 23 martie 2017, se mai precizează pe site-ul CSJ.

Vlad Filat are 46 de ani. Acesta și-a început afacerile la începutul anilor ˊ90, în România. În 1999, pentru o scurtă perioadă, a fost ministru de stat în Guvernul Sturza, iar în 2005-2009, deputat în Parlament pe listele PD. În 2007, a fondat, împreună cu Alexandru Tănase și Mihai Godea, PLDM, al cărui președinte a fost. Ulterior,  locul său a fost luat de Viorel Cibotaru. În 2009-2013, Filat a fost prim-ministru al R. Moldova, iar în urma alegerilor din noiembrie 2014 a devenit deputat.

Politicianul a fost reținut pe 15 octombrie 2015, în urma unui autodenunţ al omului de afaceri Ilan Şor, în care spunea că, pe parcursul mai multor ani, i-ar fi oferit lui Filat mită în valoare de 250 de milioane USD. Ilan Shor le-a declarat anchetatorilor că ex-premierul Vlad Filat ar fi extorcat de la el, pe parcursul mai multor ani, mită în valoare totală de 250 de milioane de dolari. După autodenunţ, procurorul general, Corneliu Gurin, a solicitat ridicarea imunităţii lui Filat. Propunerea a fost votată de 79 de deputaţi, iar ex-premierul a fost reţinut pentru 72 de ore.

La 18 octombrie 2015, acesta a fost arestat pentru 30 de zile, fiind acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă. La 23 octombrie decizia a fost menţinută de Curtea de Apel Chişinău, iar pe data de 11 noiembrie, judecătorii au acceptat demersul procurorilor anticorupţie, care au cerut prelungirea mandatului de arest a deputatului PLDM, Vlad Filat, cu încă 30 de zile, până pe 14 decembrie.

La 10 decembrie 2015, magistratul Mihail Diaconu a aprobat demersul procurorului Adriana Beţişor privind prelungirea termenului de arest preventiv cu 30 de zile, adică până la 13 ianuarie 2016. Atunci, Adriana Beţişor a declarat că în cazul în care fostul premier ar fi cercetat în libertate, ar exista anumite riscuri că acesta ar putea influenţa mersul anchetei. La 5 ianuarie, Judecătoria Buiucani a prelungit cu încă 90 de zile mandatul de arest.

La 2 martie 2016, după o nouă ședință de judecată, Igor Popa, unul din avocaţii lui Filat, a declarat presei că Şor ar fi citit de pe foaie mărturiile din dosar, iar la runda de întrebări a plecat din sală.

La 27 iunie 2016, Vlad Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare, într-un dosar de corupere pasivă și trafic de influență. Instanța de fond a decis, pe lângă condamnarea la 9 ani de închisoare, și confiscarea averii lui.

„Am multe, dacă mi s-ar oferi posibilitatea… Tot timpul am cerut ca ședința să fie deschisă. Puteți să-i întrebați de ce au refuzat”, a spus Filat în iunie 2016, pe când era escortat în biroul unde urma să aibă loc ședința în care a fost condamnat.

În total, 51 de ședințe de judecată organizate timp de șapte luni de un complet din trei judecători ai Judecătoriei Buiucani din Chișinău au fost suficiente pentru condamnarea deputatului Vladimir Filat la 9 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis, acesta fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență.

Vineri, 11 noiembrie 2016, judecătorii Nichifor Corochii, Ludmila Ouș și Maria Negru de la CA Chișinău au hotărât să mențină condamnarea fostului premier.

Vladimir Filat este deținut în penitenciarul nr. 13 din mun. Chișinău. Presa a scris în ultimele zile că acesta a refuzat să fie transferat la Penitenciarul Lipcani, acolo unde fostul premier ar urma să-și ispășească pedeapsa, dacă ea va fi menținută și de CSJ. Igor Popa, avocatul premierului a precizat că va veni cu o reacție la decizia CSJ, dar și la decizia de transfer a ex-premierului la Lipcani în cursul zilei de joi.

Dosarul Filat, cel mai mediatizat dosar din istoria R. Moldova, a fost examinat la Judecătoria Buiucani, cu ușile închise, la solicitarea procurorului Adriana Bețișor, care a precizat că publicitatea procesului i-ar prejudicia probele într-un alt dosar pe care îl are în gestiune, și în care Filat este, la fel, vizat. În timpul examinării dosarului, mai multe ONG-uri au solicitat ca procesul să fie unul public.