Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Confict de interese? Soțul primar,…

Confict de interese? Soțul primar, soția consilier: „Seara se sfătuiesc, iar a doua zi votează”

Grigore Repeșciuc

Un consilier orășenesc din Căușeni solicită Comisiei Naționale de Integritate să se pronunțe pe marginea unui eventual conflict de interese din cadrul Primăriei din localitate, acolo unde, soțul este primar, iar soția, consilier orășenesc. Aceasta, spune consilierul, votează și susține toate proiectele propuse de primar. „Seara se sfătuiesc, iar a doua zi votează”, susține acesta.

Recent, Anatolie Focșa, consilier orășenesc în or. Căușeni din partea PSRM s-a adresat Comisiei Naționale de Integritate (CNI) solicitând investigarea unui eventual conflict de interese în cadrul Primăriei Căușeni, acolo unde Grigore Repeșciuc este primar, iar soția, Aurelia Repeșciuc, consilier orășensc. Solicitat de ZdG, Focșa susține că cei doi își susțin întotdeauna propunerile, fără a se abține de la procesul de votare. „Seara se sfătuiesc, iar a doua zi votează. Soția votează toate propunerile primarului. Niciodată nu se abține. Invers. Ea insistă pentru propunerile primarului. Adesea sunt scandaluri la ședințele consiliului orășenesc din cauza acestui subiect. Am discutat și despre un eventual conflict de interese, însă ei au zis că legea nu interzice și cu asta s-a terminat”, declară consilierul Focșa. El spune că a făcut interpelarea către CNI din numele Comisiei după discuțiile pe care le-a avut cu alți colegi consilieri. Anatolie Foșca precizează că cei doi soți sunt și membri în cadrul Comisiei pentru selectarea candidaturilor pentru suplinirea funcțiilor de conducători ai instituțiilor preșcolare din Căușeni. „Ei, în familie, vor decide cine vor fi conducătorii acestor instituții”, zice consilierul.

Grigore Repeșciuc, este primarul orașului Căușeni din 2011
Grigore Repeșciuc, este primarul orașului Căușeni din 2011

O părere similară are și consilierul independent, Anatolie Zaremba.

„Nu e frumos ce se întâmplă. Cred că după ce a fost aleasă, trebuia să-și depună mandatul benevol. Sau măcar să se abțină acolo unde este cazul, dar, ea se bagă mai ceva ca primarul. Ei acasă pregătesc ordinea de zi și pe urmă lucrează împreună. Eu nu am nimic împotriva primarului sau a soției, dar, aici e conflict de interese și trebuie ca, sau primarul să nu ia parte la ședințele unde lucrează soția, sau invers. Văd însă că legea le permite și nu le interzice. Dar, omenește, ar fi mai bine să se abțină de la vot”, precizează acesta.

Igor Ivanov, consilier orășenesc din partea PCRM este mai împăciuitor. „Clar că este un conclict de interese, că nu o să mai țină soția cu mine sau cu matale. Dar, mă rog, sunt momente când ea are părerea ei. Sunt cazuri când dna susține propunerea primarului sau altă dată, când dă idei cum de modificat. Până la urmă, această situație poate fi rezolvată printr-o conlucrare normală, într-o atmosferă bună între consilieri și primar”, zice acesta.

Aurelia Repeșciuc este consilier orășenesc în Căușeni
Aurelia Repeșciuc este consilier orășenesc în Căușeni

Și Andrei Pavlenco, consilier din partea PPEM consideră că, la mijloc, există un iz de conflict de interese. „Evident că fiind soț și soție, niciodată nu sunt împotriva propunerilor celuilalt. Dna s-a alipit și la PD. Sigur că de multe ori sunt și conflicte de interese și se vede și poziția dnei în unele proiecte. Soluția însă nu v-o pot spune, pentru că dna a căpătat voturile cetățenilor, fiind candidat independent. Și respectiv, ea are tot dreptul să reprezinte interesele cetățenilor. Că ulterior a aderat la PD, este decizia ei și trebuie să o stimăm”, menționează acesta.

Grigore Repeșciuc a ajuns primar în Căușeni în 2011. El este fost polițist și ulterior comisar al orașului Căușeni (2007-2008), dar și fost șef al Unităţii de Salvatori din raion a Direcției Situații Excepționale. Deși în 2011 a candidat independent, anul trecut, Grigore Repeșciuc a aderat la PD, motivându-și alegerea prin faptul că acesta ar fi un partid „ce acţionează în folosul oamenilor”.

Grigore Repeșciuc, primar Căușeni: „Dacă e vreun proiect de decizie legat de primar, da, e conflict de interese, dar dacă ea își îndeplinește funcțiile de consilier, nu văd aici probleme. Soția nu se abține de la vot când eu propun ceva. Cum să se abțină dacă este consilier din partea cetățenilor. Majoritatea proiectelor care sunt din partea primarului sunt pentru oameni. Cum poate să refuze să voteze? Pentru ce ea mai este atunci consilier? (despre afirmația consilierului Focșa, că seara se sfătuiesc, iar a doua zi votează, n.r.). Păi, dacă e soția mea. Ce, putem veni la masă și să nu vorbim deloc? Ea a fost votată consilier independent, iar acum a trecut la formațiunea PD. Ea e consilier din 2007, iar eu am devenit primar în 2011. E absurd. În așa caz eu ar trebui să-i spun ei, fiind consilier, să stea acasă și să nu vină la serviciu pentru că nu are dreptul de vot. Dl Focșa scrie la toți. Pe dlui l-a deranjat faptul că eu m-am opus ca el să fie reprezentant al Consiliului în judecată, dar nu e posibil, pentru că el este judecat pe un dosar. De asta a început a scrie, pentru că până acum nu a scris nimic. În final, aș fi bucuros să se stabilească clar și să văd dacă soția are sau nu dreptul să voteze. Poate e nevoie și de careva modificări în legislație. A fost anterior un caz. Când eu am venit primar, sora mea lucra economist la Primărie. A depus cerere și a plecat. Era sora mea de sânge. Așa spune legea, dar nu e corect. Ce are una cu alta, dacă omul avea 25 de ani de când lucra în funcție? Nu e corect, nu e omenește, chiar dacă este scris în lege. Omul mai avea un an până la pensie și a trebuit să plece”.

Aurelia Repeșciuc, consilier orășenesc, soția primarului: „Eu nu văd niciun conflict de interese. Eu sunt consilier, apropo, independent, cu mandat validat. Atunci când mi-am depus candidatura, toți știau că soțul este primar. Consilierii suntem partea decizională, iar primarul este pe partea executivă. În viziunea mea, conflictul de interese este atunci când eu, consilier, vin pentru a procura și legaliza pentru mine ceva. Eu atunci trebuie să mă abțin. Așa momente nu am avut. Au fost în legislaturile trecute, pentru că eu sunt deja la al treilea mandat, iar în așa situații, eu mă abțineam. Procedura o cunosc. Dar, în cazul de acum, nu văd interese. Da, propunerile primarului, pe care noi consilierii le votăm, sunt în folosul comunității, nu în cel al familiei. Eu votez în folosul comunității”, precizează Aurelia Repeșciuc.

Mariana Kalughin, foto: europalibera.org
Mariana Kalughin, foto: europalibera.org

Mariana Kalughin, expert CAPC: Legea nr. 436 din 28.12.2006 privind administraţia publică locală, prin art. 21, prevede doar 3 situaţii exprese, în care ar putea fi limitat dreptul de vot al consilierului: 1) consilierul personal, soţia (soţul), copiii, părinţii săi au un interes patrimonial în problema supusă dezbaterii; 2) consilierul este conducător sau membru al organelor de conducere ale întreprinderii, instituţiei, organizaţiei sau ale filialelor şi reprezentanţelor acestora, în a căror privinţă se adoptă decizia; 3) consilierul se află în situaţie de incompatibilitate, conform legii, iar incompatibilitatea durează mai mult de 30 de zile de la data apariţiei. Ar părea, că aceste prevederi se respectă în cazul Căuşeni. Totuşi, în opinia mea, consilierii ar putea cădea sub incidenţa Legii nr. 16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese, în virtutea art. 3 alin. (2), fiind persoane împuternicite, conform actelor legislative, să ia decizii în privinţa bunurilor aflate în proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale, inclusiv în privinţa mijloacelor băneşti. În acest sens, consilierii ar trebui să se conformeze exigenţelor leale privind soluţionarea conflictelor de interese, abţinîndu-se de la participarea de la luarea oricăror decizii, de care ar putea fi interesaţi soţii lor. Legea cu privire la conflictul de interese este mult mai dură, prin interes personal înţelegîndu-se orice interes (nu numai cel patrimonial). Evident, unica autoritate menită să se expună în acest caz este CNI. Însă, oricare ar fi decizia CNI, situaţia compromite atît activitatea consilierului, cît şi activitatea consilierului. Cea mai potrivită soluţie ar fi renunţarea de la funcţia deţinută de unul din soţi”.

Aurelia Repeșciuc este consilier din anul 2007. În paralel, ea se ocupă și de afacerile familiei. Conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), soția primarului este fondatoare și administratoare la 4 firme: „Corinar-Trans” SRL, „Mihasi Test Auto”, „Galaxia-Parc” și „Mihasig” SRL, Agent de Asigurare (AA).

Prima dintre ele, „Corinar-Trans” SRL, a fost fondată în anul 2005 și este înregistrată chiar în casa familiei din str. N. Iorga, înregistrată pe numele lui Grigore Repeșciuc. În ultimii ani, casa a fost pusă în gaj pentru mai multe credite, iar unul din ele, în valoare de 100 de mii de lei, obținut de la Victoriabank în 2012. Firma a avut licență pentru transportul auto de călători în serviciul public până în 2009, când i-a fost retrasă. De atunci, SRL-ul nu a raportat venituri, iar conform datelor de la CÎS, este dizolvat, doar că încă nu a fost radiat din baza de date. Probabil și din acest motiv, SRL-ul nu s-a regăsit în nicio declarație de venit a primarului, nici în cele depuse la Comisia Națională de Integritate, nici la Consiliului Electoral de Circumscripție.

SRL „Mihasi-Test-Auto” este cea mai profitabilă afacere a familiei Repeșciuc. Firma a fost fondată în 2006, este înregistrată pe strada Ștefan cel Mare din Căușeni și se ocupă de testarea autovehiculelor. Conform raportului financiar pe anul 2012, firma a raportat venituri din vânzări de peste jumătate de milion de lei. Cea de-a treia firmă a familiei Repeșciuc, „Galaxia-Parc” a fost fondată în 2008. Doar că, la fel ca și firma „Corinar-Trans”, aceasta nu a raportat venituri la FISC. În aprilie 2016, familia Repeșciuc a înregistrat firma A.A. „Mihasig” SRL, cu un capital social de 100 de lei și activități în asigurări.

Conform declarațiilor de venit ale lui Grigore Repeșciuc, familia sa deține o casă de locuit, două apartamente, un garaj și un lot de pământ. Familia Repeșciuc are trei copii: Mihai, Corina și Nicoleta.

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.