Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce spune șeful Inspecției Ecologice…

Ce spune șeful Inspecției Ecologice Cimișlia despre studiile sale

„Pentru un ministru codaș la capitolul implementării Acordului de Asociere este mai important să arunce focuri de artificii pentru a sustrage cetățenii de la probleme cu adevărat importante”, se arată indignat Dumitru Răcilă, șeful Inspecțiie Ecologice Cimișlia, despre care ministrul Mediului Valeriu Munteanu a scris pe o rețea de socializare: „Șeful Inspecției Ecologice Cimișlia, Dumitru Răcilă, a fost angajat în funcție fără a avea studii superioare, chiar dacă legea prevede în mod imperativ această obligație. Să apreciem însă perseverența dumnealui — după 11 ani de studii, a reușit, în sfârșit, în 2015 să-și ia diploma de licențiat în drept la Academia de Studii Economice din Moldova”.

Dumitru Răcilă susține că avea studii colegiale, după care, în 2004, s-a înscris la universitate. „Din cauza unor probleme financiare în familie am fost nevoit să iau un repaus de câțiva ani”, a explicat funcționarul. Mai mult, acesta susține că publicarea diplomei sale este un act de „defăimare politică”. „PL încearcă să înainteze la funcția mea un candidat de al lor… De asta și vin cu astfel de declarații”, a conchis Dumitru Răcilă, care ne dă asigurări că atunci când a fost numit șef al Inspecției Ecologice Cimișlia, deja avea doi ani absolviți.

Menţionăm că tot astăzi, 12 februarie, Valeriu Munteanu a postat documentul expediat de către Inspectoratul Ecologic de Stat în care se menționează că a fost verificată activitatea Inspecției și au fost depistate mai multe încălcări, din care motiv există o bănuială rezonabilă că Dumitru Răcilă a comis mai multe abateri disciplinare.
O primă ilegalitate ține de studiile acestuia. Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public nr. 158 din 4 iulie 2008 prevede că, pentru ocuparea funcțiilor publice în autoritățile publice, sunt necesare studii superioare absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă. În cazul dat, Dumitru Răcilă a fost numit în funcție publică, fără a dispune de studii superioare.

Cât ține de abuzul de alcool, prin care ar putea fi prejudiciată grav imaginea și prestigiul autorității publice, Inspectoratul Ecologic de Stat susține că nu dispune de probe care ar confirma acest lucru.