Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Andi Cristea: „Negocierea și semnarea…

Andi Cristea: „Negocierea și semnarea unui acord cu FMI este esențială pentru R: Moldova”

Europarlamentarul român Andi Cristea, Președintele Delegației Parlamentului European pentru R. Moldova, împreună cu Elmar Brok, Președintele Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului European, i-au prezentat noului prim ministru de la Chișinău, Pavel Filip, într-o scrisoare oficială, așteptările de la noul executiv al R. Moldova, existente la nivelul diplomației parlamentare europene.

Cei doi oficiali europeni i-au adresat, totodată, noului premier invitația de a participa la un schimb de opinii în cadrul Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului European.

„Mesajele Bruxelles-ului sunt fără echivoc și se regăsesc în textul scrisorii. R. Moldova poate conta pe sprijinul Uniunii Europene, atâta timp cât noul executiv dovedește prin fapte seriozitate și nivelul necesar de ambiție politică pentru realizarea reformelor cuprinse în Acordului de Asociere. Noul Guvern are obligația să acționeze pentru modernizarea societății, recâștigarea încrederii oamenilor și să refacă stabilitatea macro-economică.

Totodată, sunt esențiale negocierea și semnarea unui acord cu FMI. Doar atunci liniile de finanțare europene destinate Chișinăului vor fi reluate. O atenție deosebită trebuie acordate combaterii corupției, eficientizării justiției independente, în special în ceea ce privește investigarea fraudelor comise în sistemul bancar”, a declarat Andi Cristea.

În același timp, cei doi oficiali europeni au dat asigurări R. Moldova în legătură cu faptul că poate conta pe sprijinul Uniunii Europene pe calea reformării, subliniind importanța Comisiei Parlamentare de Asociere UE-Moldova în realizarea și monitorizarea acestora.

Această scrisoare vine în contextul în care, în urma învestirii Guvernului Pavel Filip la Chișinău pe 20 ianuarie 2016, nevoia de reformare a statului devine fundamentală, regăsindu-se în termenii formulați de România pentru acordarea primei tranșe a unui împrumut de 150 de milioane de euro. Acest ajutor financiar, atent monitorizat de Comisia Europeană și de Fondul Monetar Internațional, a generat o serie de termeni și condiții, printre care se numără întărirea sistemului de justiție și a sistemului bancar, reluarea relațiilor cu Uniunea Europeană, îmbunătățirea condițiilor legislative pentru mediul de afaceri și înlesnirea cooperării cu societatea civilă.