Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Andi Cristea despre acordul FMI…

Andi Cristea despre acordul FMI – R. Moldova

Europarlamentarul român, Andi Cristea a comentat acordul la care au ajuns Fon­dul Mone­tar Inter­națio­nal (FMI) și auto­ri­tă­țile R. Mol­dova în privința unui pro­gram de reforme eco­no­mice sus­ți­nut de un aran­ja­ment de finan­țare pe 3 ani, în valoare de circa 179 mln de dolari.

„Salut faptul că FMI a ajuns la o înțelegere cu guvernul de la Chișinău privind încheierea unui nou acord de cooperare. Vorbim practic de un program de reforme economice susținut de un acord de finanțare în valoare de 179 de milioane USD pe durata următorilor trei ani, decizia finală urmând să vină în toamna acestui an, odată cu ședința bordului executiv al Fondului Monetar Internațional.

Este momentul ca Guvernul de la București să dea o gură de oxigen Guvernului Filip și să grăbească acordarea primei tranșe a împrumutului bilateral negociat, în valoare de 150 de milioane euro, având în vedere îndeplinirea condiționalităților de etapă de către Chișinău. Similar, Comisia Europeana va da undă verde pentru reluarea suportului bugetar al UE pentru R. Moldova, atâta vreme cât Guvernul de la Chișinău asigură implementarea riguroasă a politicilor de asigurare a stabilității macroeconomice și financiare. Este o victorie de etapă a guvernului Filip și o confirmare a seriozității față de partenerii internaționali ai R.  Moldova”, a spus Cristea.

Anterior,  Maia Sandu, pre­șe­dinta Par­ti­du­lui Acțiune și Soli­da­ri­tate, a adre­sat o scri­soare FMI, soli­ci­tând să nu încheie niciun acord cu Guver­nul R. Mol­dova, până nu sunt asi­gu­rate res­pon­sa­bi­li­za­rea și trans­pa­rența pro­ce­su­lui de inves­ti­gare și recu­pe­rare a mili­ar­du­lui furat din sis­te­mul ban­car.