Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Alegeri în Găgăuzia: Până la…

Alegeri în Găgăuzia: Până la ora 9.00 a votat 3,6% din electorat. Incidente și nereguli n-au fost înregistrate

gagauzinfo.md

În primele două ore de la deschiderea secțiilor de votare, între 7.00-9.00,  la urne s-au prezentat 3 432 de alegători sau 3,6% din electoratul din Uni­ta­tea Teri­to­ri­a­lă Auto­no­mă Găgă­u­zia, acolo unde au loc alegeri în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG), enti­ta­te din regiune cu atri­bu­ţii simi­la­re celor ale Par­la­men­tu­lui de la Chi­şi­nău. Pen­tru cele 35 de foto­lii de depu­tat din APG de legi­sla­tu­ra 2016-2010 aspi­ră 126 de can­di­dați.  Pentru a-și exerita dreptul la vot sunt așteptați 122 216 cetățeni din UTA Găgăuzia.

Ivan Comur, președintele Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei, a declarat că nereguli sau incidente până la acest moment nu au fost înregistrate, iar toate cele 66 de secții de votare organizate în regiune s-au deschis la timp.

De aceeași părere sunt și cei 70 de observatori independenți ai AO „Piligrim-Demo” care monitorizează procesul de vot. Asociația a susținut o conferință video în care a prezentat Raportul privind deschiderea secțiilor de votare.

„Nereguli privind deschiderea secțiilor de votare nu au fost înregistrate. Doar câteva secții s-au deschis cu o întârziere nesemnificatvă. Deci, procedura de vot a început în toată Găgăuzia în același timp. Absolut toate secțiile de votare sunt dotate cu toate materalele necesare pentru procesul de vot, după părerea observatorilor noștri. Proceduriele de desiglare au fost respectate, practic peste tot”, a declarat Mihail Sirkeli, director executiv „Piligrim-Demo”.

Adu­na­rea Popu­la­ră a Găgă­u­zi­ei este orga­nul legi­sla­tiv al auto­no­mi­ei, prin­tre com­pe­tenţe­le căru­ia este şi îna­in­ta­rea ini­ţi­a­ti­ve­lor legi­sla­ti­ve în Par­la­men­tul R. Mol­do­va.

Depu­ta­ţii sunt aleşi pen­tru un man­dat de 4 ani prin vot uni­ver­sal, egal, direct, secret şi liber expri­mat. Aceş­tia can­di­dea­ză în 35 de cir­cum­scri­pţii elec­to­ra­le. Exer­ci­ţi­ul are loc la doar o săp­tămâ­nă de la ale­ge­ri­le pre­zi­denţi­a­le, aco­lo unde găgă­u­zii au votat masiv pen­tru can­di­da­tul soci­a­li­ş­ti­lor, Igor Dodon, care a obţi­nut în regiu­ne un scor cu iz dic­ta­to­ri­al, 98,89% din votu­ri.

Citiți și

Alegeri în Găgăuzia: Pentru 35 de fotolii de deputat se luptă 126 de candidați

„Revoluţia” independenţilor în Găgăuzia

 

Foto: gagauzinfo.md