Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Al 6-a candidat la șefia…

Al 6-a candidat la șefia statului înregistrat de CEC

agora.md

 Cu 1736 de semnături declarate nule, Dumitru Ciubașenco, a fost înregistrat de Comisia Electorală Centrală (CEC) drept can­di­dat la preşe­dinţie din par­tea Par­ti­du­lui Nos­tru, al pri­ma­ru­lui de Bălţi, Renato Usa­tîi. 

Grupul de inițiativă a prezentat la CEC 890 de liste de subscripție cu 24.876 de semnături din 32 de unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea. Deși 1736 de semnături au fost stabilite drept nule, alte 23.237 se consideră valabile și întrunesc cerințele legale.

Mai mult, grupul de inițiativă nu a restituit CEC-ului 12 liste de subscripție, argumentând prin faptul că acestea au fost pierdute la începutul procesului de colectare a semnăturilor.

Dumi­tru Ciu­ba­şenco are 53 de ani. În ulti­mul dece­niu, Ciu­ba­şenco, de pro­fe­sie jur­na­list, a coche­tat cu mai multe for­ma­ţiuni poli­tice. În cadrul ale­ge­ri­lor par­la­men­tare anti­ci­pate din 29 iulie 2009, fiind redactor-şef la „Mol­da­vs­chie Vedo­mosti”, el a fost al 25-lea în lista elec­to­rală a PLDM, con­dus de Vla­d Filat. La scurt timp, Ciu­ba­şenco a pri­mit „Ordi­nul Repu­bli­cii” din par­tea preşe­din­te­lui inte­ri­mar Mihai Ghimpu şi s-a dis­tanţat de PLDM. În elec­to­rala din 2010, Ciu­ba­şenco a repre­zen­tat Par­ti­dul Uma­nist, con­dus de ex-directorul SIS, Vale­riu Pasat, însă, la fel ca în 2009, nu a acces în Par­la­ment. Îna­in­tea scru­ti­nu­lui, Ciu­ba­şenco a renu­nţat la „Ordi­nul Repu­bli­cii”, în semn de pro­test faţă de deco­ra­rea lui Mihail Saa­ka­ş­vili cu ace­eaşi dis­tin­cţie, pe motiv că fos­tul preşe­dinte geor­gian ar fi pro­mo­vat o poli­tică anti-rusă.

Citiți AICI despre CV-urile celorlalți pretendenți la șefia statului, despre averea candidatului PDM, Marian Lupu, precum și cea a candidatului PL, Mihai Ghimpu.