Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   31 august – ziua în…

31 august – ziua în care va demara campania electorală pentru alegerea Preşedintelui?

Cabinetul de miniştri susține inițiativa ca, în acest an, perioada electorală pentru alegerile la funcţia de şef al statului să demareze la 31 august.

Modificările promovate ajustează cadrul normativ la completările privind modul de organizare şi desfăşurare a alegerilor prezidenţiale, adoptate, în luna iunie, de Parlament la Codul Electoral. Acestea prevăd că organul legislativ trebuie să stabilească data scrutinului cu cel puţin 60 de zile înainte de ziua alegerilor.

Amintim că Par­la­men­tul R. Mol­dova, cu votul a 55 de legi­sla­tori, a votat, la 23 iunie 2016, în lec­tură finală, pro­iec­tul de lege cu pri­vire la modi­fi­ca­rea și com­ple­ta­rea Codu­lui Elec­to­ral. Noile modi­fi­cări elec­to­rale se referă inclu­siv la cam­pa­nia elec­to­rală și ale­ge­rile pre­zi­den­ți­ale ce vor avea loc în această toamnă.

Ast­fel, noul pre­șe­dinte va tre­bui să renunțe la cali­ta­tea sa de mem­bru de par­tid, în cazul în care acesta face parte dintr-o for­ma­țiune poli­tică.

Noile modi­fi­cări ale codu­lui elec­to­ral sta­bi­lesc și fap­tul că în bule­ti­nele de vot folo­site la ale­ge­rile pre­zi­den­ți­ale va fi indi­cat doar numele can­di­da­tu­lui şi apar­te­nenţa poli­tică, fără date bio­gra­fice.

Nece­si­ta­tea modi­fi­că­rii legii elec­to­rale a apă­rut după ce, la înce­pu­tul lunii mar­tie, curent, Cur­tea Con­sti­tu­țio­nală a R. Mol­dova a decis că pre­șe­din­tele sta­tu­lui tre­buie ales de către cetă­țeni prin vot direct.