Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (VIDEO) Sentință în dosarul lui…

(VIDEO) Sentință în dosarul lui Dan Vulpe, chiar de ziua sa. Bărbatul care l-a accidentat mortal, pedepsit cu suspendare

Ser­giu Tro­fim, băr­ba­tul care l-a tam­po­nat mor­tal pe Dan Vulpe în luna decem­brie 2013, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu suspendare. Șentința a fost pronunțată de către magistratul Virgiliu Buhnaci de la Judecătoria Botanica, joi, 4 februarie 2016, zi în care Dan Vulpe, ar fi împlinit 42 de ani, dacă nu ar fi fost accidentat mortal. După ședința de judecată, tatăl și rudele lui Dan au mers la mormântul său de la Cimitirul central de pe str. Armenească, acolo unde nu și-au putut stăpâni lacrimile.

ZdG a fost singura instituție de presă care a urmărit Dosarul morții lui Dan Vulpe, care a ajuns în atenția opiniei publice acum doi ani.

Sergiu Trofim, învinuit de încăl­ca­rea regu­li­lor de cir­cu­la­ţie, sol­date cu dece­sul unei per­soane, conform art. 264 Cod Penal, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu ispășirea pedepsei într-un penetenciar de tip deschis, cu privarea dreptului de a conduce mijloace de transport pe un termen de 2 ani, termen care, deja a expirat. Magistratul Virgiliu Buhnaci a decis suspendarea pedepsei pe un termen de 4 ani, cu obligația de a nu schimba domiciliul fără învoirea organului de stat. Instanța l-a eliberat, totodată, pe Trofim de răspundere pentru comiterea infracțiunii prevăzute de art. 266 CP, părăsirea locului accidentului, pe motivul  expirării prescripției de tragere la răspundere penală, în temeiul art. 60 al. 1lit. a) CP, cu încetarea procesului. Acest termen a trecut la finele lunii decembrie, perioadă din care, familia Vulpe l-a atenționat pe magistrat de acest fapt. Judecătorul însă, de atunci, a amânat practic toate ședințele de judecată, permițând conștient ca acest termen să fie depășit.

Trofim urmează să plătească familiei Vulpe un prejudiciu moral în sumă de 300 de mii de lei, dar și 63 396 de mii de lei, prejudiciu material.

Familia Vulpe, nemulțumită de sentința pe care o consideră prea blândă, urmează s-o atace la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.

460-dan-vulpeAmintim că Dosa­rul morţii lui Dan Vulpe, tână­rul acci­den­tat mor­tal la sfârşi­tul anu­lui 2013  pe bd. Dacia din capi­tală, a fost transmis în instanță din octom­brie 2014. Potrivit probelor acumulate în cadrul urmă­ri­rii penale, Trofim se deplasa cu o viteză de apro­xi­ma­tiv 93 km/h. Acesta și alți trei pasa­geri, au pără­sit locul acci­den­tu­lui și au ascuns mașina în cur­tea unui bloc din apro­pi­ere, fără a acorda primul ajutor persoanei lovite. Deși, mar­to­rii au decla­rat în instanță că ime­diat au ple­cat cu un taxi în or. Ialo­veni, ancheta a sta­bi­lit că aceștia ar fi urmă­rit din umbră veni­rea poli­ției și ambu­lan­ței la locul acci­den­tu­lui. Avo­ca­tul incul­pa­tu­lui a insis­tat pe fap­tul că Tro­fim și cei trei pri­e­teni, Ghe­or­ghe Vicol, Vadim Cuce­rescu și Vita­lie Gor­dilă care erau în automobil se aflau în stare de șoc și nu știau cum să reac­țio­neze.

Tatăl tână­ru­lui dece­dat, Con­stan­tin Vulpe, a soli­ci­tat ca Vicol, Cuce­rescu și Gor­dilă să fie trași la răs­pun­dere penală pen­tru pără­si­rea locu­lui acci­den­tu­lui și fals în decla­ra­ții, aceștia însă au fost audiați doar în calitate de martori.

Constantin Vulpe, tatăl lui Dan Vulpe, spune că decizia instanței ar fi putut fi influențată de relațiile de rudenie ale lui Trofim. Ghe­or­ghe Tro­fim, fra­tele șoferului condamnat la închisoare cu suspendare e finul de cunu­nie al pro­cu­ro­ru­lui Ruslan Popov, fost şef inte­ri­mar al Pro­cu­ra­tu­rii Anti­co­ru­pţie, mem­bru al Con­si­li­u­lui Supe­rior al Pro­cu­ro­ri­lor, actual șef al Procuraturii sect. Ciocana.

ZdG a urmărit cazul și a publicat mai multe articole la acest subiect: „Secre­tele dosa­ru­lui Dan Vulpe” și „Dosarul lui Dan Vulpe în judecată”.
După sentință, familia Vulpe a mers la Cimitirul central de pe str. Armenească, unde este înmormântat Dan Vulpe. Acolo, aceștia nu și-au putut stăpâni lacrimile.

În ediția tipărită a ZdG de joi, 11 februarie 2016, veți afla mai multe detalii despre acest dosar, dar și cum a motivat judecătorul Buhnaci pedepsirea cu suspendare a celui care l-a accidentat mortal pe Dan Vulpe.