Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Președintele interimar al Consiliului…

VIDEO Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii propus pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață, a fost propus pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Subiectul numirii lui Musteață la CSJ a fost discutat în cadrul ședinței Comisiei juridice, numiri și imunități. Proiectul de hotărâre în acest sens a fost adoptat în Comisie și urmează să fie transmis Parlamentului spre aprobare.

Două hotărâri cu privire la numirea altor doi magistraților – Oxana Robu și Ghenadie Plămădeală în funcția de judecători la CSJ nu au fost susținute de către membrii Comisie juridică, numiri și imunități, dar vor fi supuse la vot în plenul Parlamentului.

Din iunie curent, magistratul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Dorel Musteață exercită funcția de președinte interimar al CSM. Detalii aici

Dorel Musteață, Foto: mediasource.info

Dorel Musteaţă este judecător din 2005, când a fost numit în funcţie la Judecătoria Anenii-Noi. În 2011 ajunge preşedinte al Judecătoriei, iar în 2014 devine membru al CSM. La scurt timp, îşi dă demisia din funcţia de şef de instanţă, iar în septembrie 2016, colegii săi din CSM decid numirea sa, prin transfer, la Judecătoria Chişinău, începând cu 1 ianuarie 2017. Peste doar un an şi jumătate, fără să fi activat vreodată de facto la Judecătoria Chişinău, Dorel Musteaţă a fost înaintat de judecătorii acestei instanţe la funcţia de membru al CSM. 

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2020, Dorel Musteață indică că a ridicat un salariu de 397 465 de lei, mai exact peste 33 de mii de lei pe lună.

Candidatura magistratei Oxana Robu a fost examinată de către membrii Comisiei juridice, numiri și imunități pentru funcția de judecătoare la CSJ.

Oxana Robu Foto: Magistrat.md

Oxana Robu este judecătoare din anul 2004. În 2009 a fost numită în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, iar în 2014 a fost promovată la Curtea de Apel Chișinău. Robu a fost evaluată de către Colegiul de Evaluare în 2013, 2016 și 2019, primind calificativele foarte bine sau excelent. Conform informațiilor din declarația de avere și interese pentru anul 2020, Oxana Robu deține o casă de locuit, obținută în 2015, în urma unui contract de donație semnat cu părinții săi. Datele cadastrale consultate de ZdG arată că imobilul se află în Chișinău, fiind înregistrat însă pe numele fiului judecătoarei. În 2015, la data donației, acesta era încă minor. Pe terenul în care este ridicată casa în care locuiește judecătoarea Oxana Robu este și un alt bun imobil, de 90 de metri pătrați, deținut de părinții magistratei. 

În declarația de avere și interese pentru anul trecut, Oxana Robu a mai indicat că deține un autoturism Volvo, produs în 2019 și obținut în 2020, în baza unui contract translativ de posesie și folosință. Judecătoarea a indicat că mașina a costat 480 de mii de lei, echivalentul a circa 24 de mii de euro. Judecătoarea declară că deține în posesie și un Mercedes Universal, fabricat în anul 2003. În ultimele declarații de avere și interese, magistrata a indicat surse financiare obținute din vânzarea unor bunuri mobile sau imobile în anii precedenți. În declarația pentru anul 2020 aceasta a raportat inclusiv vânzarea apartamentului de 70 de metri pătrați, procurat la preț preferențial, în urma unui contract de investiții, într-un bloc construit pentru judecători pe strada Romană din Chișinău. 

Cel de-al treilea judecător care candidează la funcția magistrat la CSJ este Ghenadie Plămădeală.

Ghenadie Plămădeală

Ghenadie Plămădeală este judecător din anul 1999, când a fost numit în funcție la Judecătoria Hâncești. Peste doi ani, în 2001, a fost transferat la Judecătoria Buiucani, iar în 2004 a fost numit în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. În 20142016 și 2019, Ghenadie Plămădeală a fost evaluat cu calificativul „foarte bine” de către membrii Colegiului de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor.

În declarația de avere și interese pentru anul 2020, Ghenadie Plămădeală declară că deține în posesie o casă de locuit cu construcții accesorii și garaj, obținută prin contract de donație în anul 2009, dar și un apartament de 69 de metri pătrați, tot în posesie și obținut tot în urma unui contract de donație din 2009. 

Ghenadie Plămădeală mai declară că deține în proprietate două automobile: un BMW-740i, fabricat în 2009 și cumpărat în 2015 cu 24 de mii de euro, și un BMW X3 XDrive, fabricat în 2013 și procurat în 2019 cu 140 de mii de lei. Judecătorul declară că are, din 2014, în posesie o motocicletă JAWA 350 cu ataș, dar și aproximativ 4 hectare de terenuri pe care le dă în arendă. 

Promovarea la CSJ. Cine sunt și cum pot să obțină patru judecători, propuși de CSM vechiului Parlament, promovarea la CSJ, cu voturile noului Legislativ