Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (Video) Imagini din momentul reținerii…

(Video) Imagini din momentul reținerii polițiștilor Inspectoratului Național de Patrulare acuzați de luare de mită

La o zi de la reținerea a 28 de angajați ai Inspectoratului Național de Patrulare (INP), Inspectoratul General al Poliției (IGP) a făcut publice imagini de la ședința de lucru de ieri, 25 octombrie, în timpul căreia au avut loc reținerile.

Ieri, 25 octombrie, 28 de polițiști din cadrul Inspectoratului Național de Patrulare (INP) au fost reținuți marți, 25 octombrie, chiar în timpul unei ședințe de lucru ce avea loc în incinta Inspectoratului General al Poliției (IGP) din subordinea Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Potrivit reprezentanților Procuraturii anticorupție, cei 28 de polițiști sunt acuzați de corupere pasivă după ce ar fi etorcat de la șoferi sume cuprinse între 100 de lei și 1000 de dolari în schimbul neîntocmirii proceselor verbale pentru diverse încălcări.

Oamenii legii susțin că drept temei pentru pornirea urmăririi penale și reținerea polițiștilor au servit adresările şoferilor de la care polițiștii estorcau bani, a reprezentanţilor companiilor de transport care suportau pierderi din cauza mitei pe care o achitau șoferii lor, dar şi ca urmare a înregistrărilor video și investigațiilor efectuate de către serviciile de securitate internă ale IGP şi MAI care indicau faptul că subdiviziunile INP sunt cele mai expuse fenomenului corupţiei.

Reprezentanții IGP au făcut publice și imaginile video în care apar unii dintre polițiștii reținuți în timp ce iau mită de la șoferii care au încălcat regulamentul circulației rutiere. „Noi folosim toate sursele care pot servi ca probe. Aici se are în vedere și camere de bord, și tehnică specială, și persoanele care s-au înzestrat cu diferite tehnici de înregistrare”, a declarat șeful IGP, Alexandru Pînzari.

Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, a declarat că, potrivit materialelor acumulate în cursul urmăririi penale, inspectorii de patrulare ar fi extorcat şi primit de la conducătorii auto sume cuprinse între 100 de lei şi 1000 dolari pentru neîntocmirea proceselor verbale pentru comiterea unor contravenții precum conducerea maşinii în stare de ebrietate alcoolică, depăşirea vitezei regulamentare, geamuri fumurii, necuplarea centurii de siguranţă, trecerea la culoarea roşie a semaforului, încălcări în domeniul transportului de pasageri, etc. Morari a mai adăugat că, pen­tru infracțiunile comise către cei 28 de poliâiști reținuți, Codul Penal al R. Moldova pre­vede închi­soare de până la 10 ani cu aplicarea amenzii de până la 8000 de uni­tăţi con­venţio­nale (160 mii de lei) şi cu pri­va­rea de drep­tul de a ocupa anu­mite fun­cţii publice pe un ter­men de până la 10 ani.