Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO, DOC/ După dezvăluirile făcute…

VIDEO DOC După dezvăluirile făcute de ZdG, deputatul Lilian Carp a depus o sesizare la PG prin care solicită să fie investigate informațiile cu privire la „tentativa de atac raider asupra Î.M. Infocom”

Sursa foto: casata.md

După dezvăluirile făcute de Ziarul de Gardă, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Lilian Carp a depus joi, 30 decembrie, o sesizare la Procuratura Generală (PG) prin care solicită să fie investigate informațiile cu privire la „tentativa de atac raider asupra Întreprinderii Municipale „Infocom””.

Totodată, deputatul PAS solicită Procuraturii „să verifice acțiunile primarului general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, dacă prin numirea lui Sergiu Ceban în funcția de director interimar al întreprinderii municipale a admis crearea unui conflict real de interese prin numirea unui administrator, care este fondator al unei companii private”, firmă concurentă cu Î.M. „Infocom”.


Acum două zile, ZdG a scris că Întreprinderea Municipală „Infocom”, care se ocupă de perfectarea avizelor de plată pentru serviciile locativ-comunale, are un nou director interimar. Fără un anunț oficial din partea Primăriei municipiului Chișinău, la sfârșitul lunii noiembrie curent, în funcția de director interimar al Î.M. „Infocom” a fost numit Sergiu Ceban, un om de afaceri cu interese în domeniu.

Ceban deține, direct sau prin intermediul unor persoane apropiate, câteva companii care gestionează și administrează blocuri și asociații de coproprietari în condominiu, sau se ocupă cu prelucrarea informațiilor din bonurile de plată. Numele acestuia figurează în calitate de fondator la „Verwaltung” SRL și „Ebloc-blocexpert” SRL, companii care sunt afiliate SRL-ului „Ebloc Grup” – întreprindere fondată, pe 28 mai 2021, de către Mihail Cerneanu, activitatea căreia este similară cu cea a Î.M. „Infocom”. 

Într-o scrisoare anonimă, expediată redacției Ziarului de Gardă, se menționează faptul că, Sergiu Ceban a preluat funcția de director interimar al companiei, pentru că ar avea interese cu privire la baza de date a întreprinderii municipale și ar urmări preluarea ei prin intermediul companiilor pe care le deține.

„Sergiu Ceban a fost pus în funcția de director interimar al Î.M. „Infocom” cu scopul de a prelua în mod fraudulos baza de date, precum și softul care este estimat foarte scump și unic cu transfer la companiile ce-i aparțin. Se vehiculează că deja angajații Î.M. „Infocom” sunt presați să elibereze funcțiile deținute, pentru a aduce persoane apropiate și a realiza planul criminal – schimbarea contabilului șef, angajaților IT. Deja ultimul a început eliberarea din funcții a persoanelor incomode”, se arată în scrisoarea expediată redacției ZdG.

Numirea lui Sergiu Ceban în funcția de director interimar al întreprinderii a fost ascunsă de ochii publicului. Deși Ceban a fost desemnat în funcție încă pe 30 noiembrie curent, abia pe 22 decembrie, pe pagina de Facebook a Î.M. „Infocom” a fost publicat un anunț cu privire la o „ședință de lucru unde a participat Sergiu Ceban”. Inițial, nici pe site-ul oficial al companiei numele noului director interimar nu a fost indicat.

După mai multe apeluri și solicitări de informații ale ZdG, Natalia Ixari, consiliera pe comunicare a primarului general al capitalei, Ion Ceban, a confirmat că Sergiu Ceban a fost desemnat în funcția de director interimar al Î.M. „Infocom” pe 30 noiembrie, însă a evitat să ne spună de către cine a fost propus în această funcție și în baza căror criterii a fost ales.

În ultimii ani s-a dus o luptă intensă pentru preluarea bazei de date a Î.M. „Infocom”, care conține informații despre circa 80% dintre Asociațiile de Coproprietari în Condominiu (ACC) din municipiul Chișinău, fiind una dintre cele mai performante baze de date din R. Moldova.

În anul 2020, fostul director al Î.M. „Infocom” Ion Mărgineanu anunța că i s-a cerut să transmită baza de date a întreprinderii municipale unui SRL, însă a refuzat acest lucru și a demisionat din funcție. Atunci, Mărgineanu nu a oferit detalii despre persoanele care i-au cerut acces la baza de date.

Fostul director afirmă că baza de date a întreprinderii este una dintre cele mai performante, iar softul acesteia „a fost elaborat de o companie foarte serioasă, însă acum, cineva se folosește și vrea să pună mâna pe ea”.

Reportera ZdG l-a contactat telefonic pe noul director interimar al Î.M. „Infocom”, Sergiu Ceban, pentru a comenta acuzațiile care i se aduc. Acesta a refuzat să ne ofere o reacție la telefon, motivând că va veni cu un comentariu doar de la sediul întreprinderii municipale.