Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Declarațiile comunistei Elena Bodnarenco,…

VIDEO Declarațiile comunistei Elena Bodnarenco, după reținerea a 5 cinci ex-deputați în dosarul celor 13 foști parlamentari transfugi

Deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor din R. Moldova (BCS) Elena Bodnarenco susține că a primit două propuneri de a părăsi Partidul Comuniștilor din R. Moldova și de a adera la Partidul Democrat din Moldova (PDM). Prima propunere a fost făcută în 2015 de către Serghei Sîrbu cu o săptămână înainte de aderarea celor 14 comuniști la PDM, iar cea de-a două a avut loc peste câteva luni.

Declarațiile au fost făcute de către deputata comunistă Elena Bodnarenco la scurt timp după ce cinci foști deputați PCRM au fost reținuți de procurori ăn dosarul celor 13 ex-deputați transfugi, cercetați de îmbogățire ilicită.

Deputata Bodnarenco susține că în 2015 Serghei Sîrbu i-a propus să părăsească PCRM și să adere la PDM, astfel, potrivit deputatei, democrații au presupus că ea va fi cea de-a 15-a parlamentară transfugă. În context, parlamentara menționează că a doua propunere de același fel i-a fost făcută peste câteva luni după aderarea celor 14 comuniști la PDM.

„Încă în 2001 au fost încercări de distruge PCRM. Cei care au ales alt drum pentru R. Moldova, cel dependent și nu independent. Încercări au fost multe și diferite. A fost și încercare de cumpăra deputați și eu pot să spun cumpărarea pentru că și eu am fost în această situație implicată. Ce s-a întâmplat după plecarea celor 14 deputați comuniști? Mie, de exemplu, mi-au propus de două ori să părăsesc PCRM. Prima propunere a fost făcută de către Serghei Sîrbu. Cu o săptămâna înainte ca cei 14 deputați comuniști să părăsească partidul, ei au presupus că eu voi fi cea de-a 15-a deputată care părăsește PCRM. Astfel de propuneri le-au fost făcute și altor colegi de-ai mei. Scopul PDM la acel moment era nu doar votarea Guvernului Filip, dar și ca PCRM să rămână cu un singur deputat. A doua propunere mi-a fost făcute cu câteva luni mai târziu, după aderarea celor 14 comuniști la PDM, sumele au fost diferite și propunerile la fel. Eu am declarat și public și am depus depoziții la procuratură. Noi sperăm ca organele procuraturii vor duce acest caz până la final nu doar în cazul celor 14 deputați transfugi, dar și în cazul altor parlamentari. Traseismul politic a existat și în alte țări, unde câte unu sau doi deputați treceau de la un partid la altul, dar nu 14. (…) 19 deputați au plecat din PLDM, unii dintre ei sunt acum la PAS”, a declarat Elena Bodnarenco.

Președintele PCRM Vladimir Voronin a declarat că a doua propunere a venit de la Eugeniu Nichiforciuc.

„Stăteam la masă, lângă Ina Șupac, lângă ea Bodnarenco, și se apropie Nichiforciuc și vorbește că 300.000 de euro și să treacă la PD”, a declarat Vladimir Voronin.

La 2 februarie, cinci foști deputați comuniști, Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Vladimir Vitiuc, Anatolie Zagorodnîi și Serghei Sîrbu, din cei 13 cercetați pentru îmbogățire ilicită au fost reținuți pentru 72 de ore în urma perchezițiilor efectuate de către procurorii anticorupție la domiciliile lor.

Potrivit surselor ZdG patru ex-deputați Ivanov, Reșetnicov, Vitiuc și Zagorodnîi sunt bănuiți că au negociat tranziția colegilor lor de la Partidul Comuniștilor din R. Moldova la Partidul Democrat.

Fostul deputat Sergiu Sîrbu, reținut în dosarul celor 13 deputați transfugi, ar fi bănuit și de faptul că a divulgat date cu privire la acțiunile de urmărire penală pe care urmează să le întreprindă procurorii anticorupție.

Potrivit surselor ZdG, Sîrbu a fost reținut după ce procurorii anticorupție au găsit în timpul perchezițiilor desfășurate la domiciliul fostului deputat comunist Artur Reșetnicov, reținut și el astăzi în acest dosar, un schimb de mesaje dintre Sîrbu și Reșetnicov. Discuția dintre cei doi a avut loc marți, 1 februarie. În discuție, Sergiu Sîrbu îl informa pe Artur Reșetnicov despre faptul că procurorii urmează să descindă la domiciliul lui, dar și a altor foști colegi de partid, lucru care s-a și întâmplat astăzi, 2 februarie, a doua zi după discuția dintre cei doi.

Cei treisprezece foști parlamentari bănuiți de îmbogățire ilicită sunt ex-deputații comuniști care în luna decembrie 2015 au părăsit fracțiunea parlamentară a Partidului Comuniștilor din R. Moldova, iar ulterior au creat o platformă social-democrată, platformă care a aderat atunci, la scurt timp, în Parlament, la Partidul Democrat din R. Moldova.

Iată care sunt cei 13 deputați care au părăsit atunci PCRM sunt Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Alexandru Banicov, Vladimir Vitiuc, Victor Mîndru, Sergiu Stati, Anatolie Gorilă, Petru Porcescu, Anatolie Zagorodnîi, Galina Balmoș, Igor Vremea, Elena Gudumac, Corneliu Mihalache.

Anterior, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, fosta deputată comunistă Inna Șupac a declarat, că principalul partid de guvernământ din acea perioadă, Partidul Democrat, a „cumpărat” deputați PCRM cu sute de mii de euro

„15 deputaţi ai fracţiunii PCRM, de fapt, au fost cumpăraţi de Partidul Democrat (PDM). Noi am vorbit şi despre sumele care se vehiculează în societate, de la 200 de mii până la 500 de mii de euro pentru un deputat”, a spus Șupac atunci.

Ea a adăugat că de la PLDM au fost „cumpărați” chiar și mai mulți deputați. Șupac a mai spus că deputații transfugi ar primi în fiecare lună o „bursă” de la PDM, „să nu uite să ridice mâna atunci când e nevoie în şedinţele parlamentului”.

DETALII AVEM AICI: Cine sunt cei 13 foști deputați cercetați pentru îmbogățire ilicită și la domiciliile cărora au descins procurorii în această dimineață