Principală  —  IMPORTANTE   —   Vasile Costiuc, cercetat în dosarul…

Vasile Costiuc, cercetat în dosarul afacerilor ilegale cu terenuri de la Durlești, rămâne în arest la domiciliu. Magistrații CA au menținut decizia primei instanțe

Foto via Facebook

Liderul Partidului Politic „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, rămâne în arest la domiciliu, fiind cercetat în dosarul afacerilor ilegale cu terenuri de la Durlești. Magistrații Curții de Apel (CA) Chișinău au examinat și respins marți, 25 ianuarie, recursul avocaților și au menținut încheierea instanței de fond.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Ion Cobîșenco, unul dintre avocații lui Vasile Costiuc, ne-a comunicat că liderul Partidului Politic „Democrația Acasă” rămâne în arest la domiciliu până pe 11 februarie.

La 14 ianuarie, consilierul municipal, Veaceslav Nedelea și liderul Partidului Politic „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, au fost plasați în arest la domiciliu pentru 30 de zile, fiind cercetați în dosarul afacerilor ilegale cu terenuri de la Durlești. O decizie în acest sens a fost adoptată de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

Vasile Costiuc, liderul Partidului „Democrația Acasă”, cercetat în dosarul afacerilor ilegale cu terenuri la Durlești, a declarat că „a primit propuneri de a participa la crearea destabilizărilor în masă și l-a acuzat pe ex-șeful PA Viorel Morari de reținerea sa”.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, fostul șef al PA Viorel Morari a calificat acuzațiile aduse de Vasile Costiuc drept „false și grave” și a spus că acestea „necesită a fi investigate de organele competente”.

Nedelea și Costiuc sunt bănuiți că ar fi acționat în interesele unui grup organizat și că ar fi participat la tranzacții fictive, în urma cărora zeci de terenuri au intrat în posesia membrilor familiei, rudelor și apropiaților fostului primar de Durlești, iar pentru că ar fi participat la această schemă ar fi fost remunerați financiar.

Anterior, în același dosar, opt persoane din anturajul familiei fostului primar au fost supuse perchezițiilor domiciliare. Ofițerii CNA au căutat probe privind implicarea celor opt persoane în actele de corupție de la primărie. De la fața locului, au fost ridicate acte despre costul tranzacțiilor, telefoane mobile și alți purtători de informații. În prezent, acestea sunt cercetate în stare de libertate, urmând ca procurorii să stabilească statutul lor procesual, în funcție de probatoriul acumulat.

La finele anului trecut, mai mulți foști funcționari din cadrul Primăriei Durlești, inclusiv fiica ex-primarului, au ajuns să fie cercetați penal de ofițerii CNA și procurorii anticorupție pentru abuz de serviciu. Aceștia sunt bănuiți că ar fi pus la cale o schemă de înstrăinare a terenurilor din raza orașului Durlești, în baza unor decizii ale Consiliului orășenesc. Funcționarii ar fi eliberat, în mod fraudulos, titluri de autentificare a dreptului deținătorului de teren pentru mai multe loturi, amplasate în extravilanul din Durlești. Ulterior, beneficiarii fictivi ai acestor terenuri se prezentau la notar, unde semnau procuri generale, care îi împuterniceau pe primar și pe fiica acestuia să administreze și să înstrăineze terenurile respective. Pentru a da un aspect legal acestei scheme, au avut loc tranzacții de vânzare-cumpărare fictive a terenurilor contra unor sume simbolice. Astfel, prejudiciul estimat pentru bugetul de stat depășește 7 milioane de lei.

Atunci, o persoană a fost reținută și arestată, fiind cercetată pentru abuz de putere sau de serviciu. Pentru repararea prejudiciului, ofițerii CNA au solicitat Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI) să identifice și să aplice sechestre pe bunurile a doi figuranți în dosar. Este vorba despre fostul primar și fiica acestuia.